Hoorneboegse Heide

Beheerder
Goois Natuurreservaat
Kenschets
De Hoorneboegse heide heeft haar naam te danken aan het landgoed ‘De Hoorneboeg’ dat hier als hoog punt centraal in het gebied ligt. Om alle facetten van dit gebied te verkennen is een wandeling om het landgoed aan te raden.
Omschrijving
Aan de noordzijde de open heide en aan de zuidzijde de zogeheten halfopen heide die overgaat in het bosgebied de Zwarte Berg. In het uiterste noorden ligt het ‘Hoogt van ’t Kruis. Het Landhuis ‘Hoogt van ’t Kruis’ aan de Utrechtseweg te Hilversum ligt hemelsbreed meer dan 600 m verwijderd van het gelijknamige natuurgebied. Het tussenliggende terrein is ten prooi gevallen aan verstedelijking.

Volgens de overlevering is hier ergens de plek waar Graaf Floris V indertijd gevangen werd genomen om naar het Muiderslot te worden gebracht. Met halfopen heide wordt bedoeld een heideveld met veel bosvorming.

In de noordoosthoek liggen de "Uilenbergjes", een restant van een zandverstuiving. Niet ver daar vandaan liggen twee duidelijk herkenbare grafheuvels. Op en in de omgeving van het landgoed komen veel spechtensoorten voor zoals de zwarte specht, de grote en kleine bonte specht, en de groene specht.
Ingangen
Meerdere ingangen
Toegangsvoorwaarden
Vrije toegang volgens de ter plekke geldende voorwaarden
Parkeergelegenheid
Ja
Info seizoensgebonden
Het gebied is niet seizoensgebonden
Toegankelijkheid honden
Honden niet toegestaan

Zie speciale bepalingen op de toegangsborden
Boeken en folders
"Goylant te voet"
Een wandelgids waarin 13 wandelingen door de gebieden van het Goois Natuurreservaat aan de hand van genummerde routepaaltjes en kaarten, uitvoerig zijn voorzien van wetenswaardigheden.
Voor 7,90 Euro verkrijgbaar bij het Goois Natuurreservaat.

"Goylant per fiets"
Een gids waarin een noord- en zuidroute door het Gooi, elk ongeveer 30 km, uitvoerig wordt beschreven. De gedetailleerde kaarten, de fraaie foto's en de vele wetenswaardigheden geven een schat aan informatie over deze streek.
Voor 10,00 Euro verkrijgbaar bij het Goois Natuurreservaat.

Bron
Goois Natuurreservaat