De Zuid

Beheerder
Goois Natuurreservaat
Kenschets
De Zuid was in het begin van de eeuw nog een geheel open heide. Het gebied bestaat uit een aantal deelgebiedjes met veelzeggende namen als Bosberg, Hengstenberg, Dassenbos en Erfgooiersbos. Het Dassenbos wordt (weer) af en toe door dassen bezocht.
Omschrijving
Het bos is helemaal aangeplant, het grootste deel na een diepe grondbewerking. Dit spitten is na de Tweede Wereldoorlog gedaan door werkeloze mannen uit Amsterdam, helaas niet erg goed, het waren tenslotte geen vakmensen. Aan de groei van de bomen is soms te zien waar niet goed is gewerkt. Het bos moest veel hout produceren om aan de grote vraag van de Limburgse kolenmijnen te voldoen. Het hout werd gebruikt om de mijngangen te stutten. Nu wordt het bos in een rustig tempo omgevormd tot natuurbos.

De runderen die het gebied begrazen helpen bij die omvorming. Er leven ree├źn, vossen en veel vogels. De verbinding met de natuurgebieden van de Utrechtse Heuvelrug geeft een meerwaarde aan het gebied, hetgeen ook geldt voor de schakelfunctie in de ecologische verbindingen in Nederland. De hond moet, behalve in het zuidelijk gedeelte, aangelijnd blijven.
Ingangen
Meerdere ingangen
Toegangsvoorwaarden
Vrije toegang volgens de ter plekke geldende voorwaarden
Parkeergelegenheid
Ja
Info seizoensgebonden
Het gebied is niet seizoensgebonden
Toegankelijkheid honden
Honden toegestaan

In het begrazingsgebied. Meest zuidelijke deel vrij
Boeken en folders
"Goylant te voet"
Een wandelgids waarin 13 wandelingen door de gebieden van het Goois Natuurreservaat aan de hand van genummerde routepaaltjes en kaarten, uitvoerig zijn voorzien van wetenswaardigheden.
Voor 7,90 Euro verkrijgbaar bij het Goois Natuurreservaat.

"Goylant per fiets"
Een gids waarin een noord- en zuidroute door het Gooi, elk ongeveer 30 km, uitvoerig wordt beschreven. De gedetailleerde kaarten, de fraaie foto's en de vele wetenswaardigheden geven een schat aan informatie over deze streek.
Voor 10,00 Euro verkrijgbaar bij het Goois Natuurreservaat.

Bron
Goois Natuurreservaat