Nationaal Park Zuid-Kennemerland / Landgoed Elswout

Oppervlakte
85 ha
Beheerder
Staatsbosbeheer
Kenschets
Monument van cultuurhistorie met rijke natuur.
Omschrijving
In de 17de eeuw zijn langs de binnenduinrand landgoederen aangelegd. Een van de fraaiste is het 85 ha grote Elswout. Sinds de aanleg is het landgoed van uiterlijk gewisseld. Telkens als de mode veranderde, kreeg de tuin een ander aanzicht. Ook de gebouwen zijn vaak vernieuwd of afgebroken en herbouwd. Daardoor bevat Elswout nog kenmerken uit verschillende perioden. Tegenwoordig is het gehele landgoed een rijksmonument met, naast het culturele erfgoed, een bijzonder planten- en dierenleven. Elswout maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, en daarmee ook van het Europese Natura 2000-netwerk.
Ingangen
Poortgebouw Elswoutslaan 12a Overveen
Toegangsvoorwaarden
Vrij toegankelijk op wegen, paden en speelweiden van zonsopgang tot zonsondergang.
Parkeergelegenheid
Links van het poortgebouw is een parkeerplaats voor motorvoertuigen en (brom)fietsen.
Toegankelijkheid honden
Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd. Het tegenover gelegen en bijbehorende landgoed Duinvliet biedt mogelijkheden om de honden los te laten.
Boeken en folders
Staatsbosbeheer beheert Elswout als een levend landgoed, waarin cultuurhistorie, natuur en recreatie samengaan. Voor informatie en excursies kunt u contact opnemen met Staatsbosbeheer Kennemerland, Elswoutslaan 12a, 2051 AE Overveen, 023 - 5240360, e-mail: info@staatsbosbeheer.nl
Bron
PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland

Routes in Nationaal Park Zuid-Kennemerland / Landgoed Elswout