Landgoed Elswout – blauwe route

  • 3 KM
Beheerder
Staatsbosbeheer
Startpunt
Poortgebouw Elswoutslaan 12a Overveen

Toon aanrijroute

Parkeergelegenheid
Links van het poortgebouw is een kleine parkeerplaats (100) voor motorvoertuigen en (brom)fietsen.
Type markering
De route is gemarkeerd met blauwe paaltjes.
Kenschets
Door het hart van landgoed Elswout; een wandeling langs vierhonderd jaar oude gebouwen, door prachtige beukenbossen en mooie waterpartijen.
Omschrijving
Binnenkomend door het 17e eeuwse poortgebouw strekt de oprijlaan zich voor u uit. Vanaf de bordessen van het Grote Huis heeft u mooi zicht op de hertenbaan. Dit hoofdgebouw uit 1881 is nooit voltooid doordat tijdens de bouw landgoedeigenaar Willem Borski overleed. Even verderop passeert u de fraaie oranjerie. Vroeger overwinterde hier de kwetsbare planten, zoals de oranjeboompjes.

Op zondag kunt u hier terecht voor een kopje koffie. Op andere dagen wordt de oranjerie gebruikt voor feesten en partijen. Door het bos, langs weilanden en waterpartijen komt u bij het huisje van Kabuur. Als u dichterbij komt, ziet u dat het een decorstuk is. Dit soort folies, of ‘grapjes’, horen bij de Engelse landschapstijl. In de beschutting van het beukenbos bloeit in het voorjaar de rijke stinsenflora. Langs de koetshuizen en paardenstallen komt u terug op de oprijlaan.
Bron
Staatsbosbeheer

Vond je dit een leuke route?