Helderse Duinen

Oppervlakte
113 ha
Beheerder
Landschap Noord-Holland
Kenschets
Vroeger een eiland, nu een mooi en een verrassend veelzijdig duingebied.
Omschrijving

In zekere zin zijn de Grafelijkheidsduinen resten van een oud waddeneiland. Het is een bescheiden duinlandschap zonder hoge toppen met in het midden een klein duinmeer. Daardoor is het een eldorado voor bijzondere planten en vogels. Dat er nu Hooglanderkoeien grazen maakt de Grafelijkheidsduinen heel aantrekkelijk voor een niet al te lange wandeling buiten het afgeschermde centrale gedeelte. De Donkere Duinen is een aangeplant dennenbos, dat met beheeringrepen omgevormd wordt naar een afwisselend, natuurlijker bos. Er is een ringvormige eendenvijver, waar ook wilde moerasvogels huizen. Daar vlakbij is een uitzichttoren. In de Donkere Duinen kan het aardig druk zijn, want het is het enige wandelbos in de buurt van Den Helder, bovendien is er een camping. Landschap Noord-Holland beheert alleen het westelijke deel. De oostkant is in beheer bij de Gemeente Den Helder. Het gebied wordt begraasd door Schotse Hooglanders.

Ingangen

Er zijn meerdere ingangen vanuit de bebouwing van Den Helder. Fort Kijkduin in Huisduinen is makkelijk te bereiken, ook met de bus. Vanaf het fort kunt u de duinen in.

Toegangsvoorwaarden
Toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang.
Parkeergelegenheid
Ja bij Fort Kijkduin, waar ook een bus stopt. Ook ruime parkeergelegenheden en toegang bij 'Restaurant Duinoord' en bij snackbar 'De Donkere Duinen'.
Info seizoensgebonden
Het gebied is niet seizoensgebonden
Toegankelijkheid honden
Honden toegestaan aan de lijn.

Bron
Landschap Noord-Holland