Noord-Holland pad: Den Helder - Julianadorp

  • 15 KM
Startpunt
De route begint bij het infopaneel naast de noorduitgang van trein- en busstation Den Helder, in het hart van de ‘Stad binnen de linie’. Het VVV-kantoor ligt aan de andere kant van het naburige Julianaplein: daar kunt u toeristische info krijgen. (112.885 + 552.375)

Toon aanrijroute

Kenschets
Het eerste deel van deze vrij korte etappe voert door het stads-, forten en nollenlandschap van Den Helder. Het tweede deel gaat via de groene zuidrand van de stad via de Donkere Duinen om een vogelplas om vervolgens een breed bollenveldpad in te slaan.
Omschrijving
Het eerste deel van deze vrij korte etappe voert door het afwisselende stads-, forten- en duintjes-landschap van marinestad Den Helder. Hoogtepunt: de 19e-eeuwse liniedijk in de zgn. Stelling van Den Helder. Boven op een bunkerheuvel van Fort Dirksz Admiraal kijkt u uit over de veelhoekige wallen, grachten en rietvelden van dit in oorsprong Napoleontische fort. Dan steil naar beneden langs paarden en koeien, en over een buitenwal naar een schouwpad, richting NS-Den Helder-Zuid.

Het tweede deel voert eerst door de groene zuidrand van de stad om via het recreatiegebied MariĆ«ndal een breed bollenveldenpad in te slaan. Hier lag vroeger Het Buitenveld of Koegras van de kustdorpen Huisduinen en Helder: uitgestrekte kwelders achter de oude Zanddijk, ingepolderd in de jaren 1817-‘18 en later ‘verbold’. In Julianadorp loopt u door een poldervinex die aan het oude polderdorpje vastgebreid is. Via een slalom over allerlei paden eindigt de route in het parkdorpje Noorderhaven, een groene oase.
Bron
IVN Consulentschap Noord-Holland

Vond je dit een leuke route?