Eilandspolder

Oppervlakte
670 ha
Beheerder
Staatsbosbeheer
Kenschets
De Eilandspolder: een rijk natuurgebied.
Omschrijving
Kronkelige, ondiepe slootjes, omzoomd door rietkragen. Dat is het eerste wat opvalt als je in het voorjaar met een roeiboot of een kano door de Eilandspolder vaart. Maar ook de talrijke eilandjes, met de daar rustig op rondkuierende koeien, springen direct in het oog. En terwijl de bonte herkauwers de voortglijdende roeiers nakijken, maakt een bijna bedwelmende stilte zich van de polder meester. Plotseling wordt de rust verstoord. Een jagende bruine kiekendief scheert laag over het rietland. Alle vogels zijn op hun hoede. Enkele grutto's schreeuwen elkaar hun naam toe en wat kieviten maken ijzingwekkende buitelingen boven de boot: de Eilandspolder in volle glorie.
De Eilandspolder is een ware oase in het hart van Noord-Holland. Een natuurrijk cultuurlandschap waar de stadsmens zijn hart kan ophalen. Er is voor ieder wat wils. Want wie van landschappelijk schoon houdt en van kerkjes, gemalen, molens, musea en historische dorpen, komt net zo goed aan zijn trekken als de met verrekijker en veldgids uitgeruste natuurvorser. Niet voor niets rekent Staatsbosbeheer zich rijk met de Eilandspolder.

Bruine kiekendief, grutto's, kieviten.
Ligging
Het oostelijk deel van Eilandspolder wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Landschap Noord-Holland is de beheerder van de westelijke Eilandspolder.
Ingangen
Het gebied is toegankelijk per kano, roei- of fluisterboot. Deze zijn te huur in onder meer De Rijp, Graft, Grootschermer en Noordeinde.
Toegangsvoorwaarden
De Eilandspolder is vrij toegankelijk met kano, roeiboot of fluisterboot. Picknicken is toegestaan op drie speciaal gemaakte eilanden. Met borden is duidelijk aangegeven om welke stukken land het gaat. De overige eilanden mogen niet worden betreden.
Parkeergelegenheid
In de dorpen is beperkt parkeren mogelijk.
Info seizoensgebonden
Het gebied is niet seizoensgebonden
Toegankelijkheid honden
Honden niet toegestaan
Boeken en folders
De folder 'De Eilandspolder: een rijk natuurgebied' is onder andere verkrijgbaar bij de boswachter.
Bron
Staatsbosbeheer