Rondom de Eilandspolder

  • 23 KM
Beheerder
Staatsbosbeheer
Startpunt
VVV kantoor in de Waag, Kleine Dam 1, 1483 BJ De Rijp. De Rijp ligt tussen Alkmaar en Purmerend. Neem vanaf de N244 de afslag De Rijp en rij naar het centrum. De Rijp is ook te bereiken met buslijn 100 vanaf Amsterdam CS en Purmerend.

Toon aanrijroute

Type markering
Volg de fietsknooppunten: 61 - 29 - 28 - 27 - 82 - 81 - 80 - 58 - 62
Kenschets
De route biedt vanaf allerlei dijkjes een schitterend uitzicht op het oude land van de Eilandspolder en het relatief nieuwe land van Beemster en Schermer. De route komt langs veel markante punten, historische dorpen en stadjes, musea en horeca.
Folder, boekjes
In 2010 in een nieuwe Eilandspoldergids verschenen. Deze is onder meer verkrijgbaar bij de V.V.V. in Graft-De Rijp en bij Landschap Noord-Holland.
Omschrijving
Wat de route zo bijzonder maakt
Vanaf de hoge dijk van de Beemsterringvaart heeft u rechts een schitterend uitzicht op de rechthoekige kavels van de Beemster. Let op de fraaie stolpen en de boomgaarden. De Beemster is in 1612 drooggelegd, daarvoor was het een binnenzee. Links over het water ziet u de Eilandspolder die eeuwenlang echt een eiland was te midden van binnenzeeën. Kenmerkend voor het oude veenland zijn de vele sloten en het geringe niveauverschil tussen land en water.

Voorbij Schermerhorn: Ooit waren er 49 molens in bedrijf om het water uit de drooggemaakte Schermer te pompen. De middelste molen van de Molendriegang is ingericht als museum (elke dag geopend van 21 maart tot 31 oktober tussen 10.00 en 17.00 uur).

In Grootschermer is de beeldentuin van Nic Jonk een bezoek meer dan waard. De beelden staan deels opgesteld in een tuin, deels in een expositieruimte samen met zijn schilderijen. Het dorp Grootschermer is net als Schermerhorn een vervanging van het door het water verzwolgen dorp Schermer.

Driehuizen is in 1603 ontstaan met de bouw van de eerste drie huizen. Het is één van de dorpjes in Noord-Holland die vaak het ‘mooiste van Noord-Holland’ genoemd worden.

Bij het Kerkemeertje en het Uilenbosje maakt u kans om allerlei weidevogels te zien; de bruine kiekendief vliegt er vaak voedselzoekend rond en in het bosje heeft u kans op een ransuil.

Het prachtige raadhuis van Graft is gebouwd in 1613. De Hervormde kerk die ernaast stond, is in 1951 gesloopt. De zerkenvloer bleef liggen en vormt nu een plek om even tot rust te komen en de verhalen over vroegere bewoners te horen via een geluidspaal.
Bron
Landschap Noord-Holland

Vond je dit een leuke route?