Hilversums Wasmeer

Beheerder
Goois Natuurreservaat
Kenschets
Het Hilversums Wasmeer lag eens te midden van de uitgestrekte heide. Mede door de voedselarme en zure bodem kwam rond deze plas een interessante flora tot ontwikkeling. Door vervuiling, verrijking en te sterke verzuring verdween deze flora bijna. Door begrazing en door in 1995 te plaggen, de opslag te verwijderen en de bosrand terug te dringen, heeft de oorspronkelijke vegetatie weer een kans gekregen en staat er volop veenpluis en kleine zonnedauw.
Omschrijving
Het gebied is niet ontsloten, maar vanaf het uitzichtpunt is het gebied goed te overzien. Vogelsoorten als wilde eend, bergeend, fuut, geoorde fuut en dodaars zijn regelmatig aanwezig. Boven en rond het water vliegen in de zomer diverse libellesoorten rond. Het gebied wordt begraasd door de spectaculair ogende Schotse Hooglanders, een rundersoort die zomer en winter buiten blijft.
Ingangen
Niet toegankelijk
Toegangsvoorwaarden
Niet toegankelijk
Parkeergelegenheid
Nee
Info seizoensgebonden
Het gebied is niet seizoensgebonden
Toegankelijkheid honden
Honden niet toegestaan

nvt
Boeken en folders
"Goylant te voet"
Een wandelgids waarin 13 wandelingen door de gebieden van het Goois Natuurreservaat aan de hand van genummerde routepaaltjes en kaarten, uitvoerig zijn voorzien van wetenswaardigheden.
Voor 7,90 Euro verkrijgbaar bij het Goois Natuurreservaat.

"Goylant per fiets"
Een gids waarin een noord- en zuidroute door het Gooi, elk ongeveer 30 km, uitvoerig wordt beschreven. De gedetailleerde kaarten, de fraaie foto's en de vele wetenswaardigheden geven een schat aan informatie over deze streek.
Voor 10,00 Euro verkrijgbaar bij het Goois Natuurreservaat.

Bron
Goois Natuurreservaat

Routes in Hilversums Wasmeer