Hilversums Wasmeer en omgeving

  • 3 KM
Beheerder
Goois Natuurreservaat
Startpunt
Het startpunt is aan het begin van de Lage Vuurscheweg te Hilversum, te bereiken via achtereenvolgens de Soestdijkerstraatweg en de Huydecopersweg.

Toon aanrijroute

Parkeergelegenheid
Parkeergelegenheid aanwezig.
Type markering
Route gemarkeerd door genummerde palen gele pijl.
Kenschets
Gelegen ten zuiden van Hilversum. Voert langs groot ven met uitzichtpunt en door bos.
Folder, boekjes
Goylant te voet, 13 wandelingen door het Goois Natuurreservaat. Te bestellen voor Euro 7,90 ( 6,90 voor GNR-begunstigers) bij het Goois Natuurreservaat.
Tevens verkrijgbaar bij de regionale VVV en ANWB te Hilversum.
Omschrijving
Al snel ziet u rechts tussen de bomen de open ruimte van het Hilversums Wasmeer, een voormalig heideven dat altijd gaaf is gebleven en pas in de 20ste eeuw door bos omsloten werd. Het gebied is wegens zijn kwetsbare oevervegetatie niet vrij toegankelijk. Zowel de oevers als het omliggende gebied wordt begraasd.

De Schotse Hoogladers vreten het gras weg en trekken de grond open zodat er kruiden kunnen groeien. Ook pakken ze de Amerikaanse vogelkers aan. Halverwege het meertje kunt u rechts naar het uitzichtpunt Daar is ook te zien dat de oevers zijn vrijgemaakt van boomopslag, niet zozeer voor het uitzicht, maar om het water op peil te houden. Door een zogeheten ‘oerbank’ van ijzerhoudend zand in de ondergrond heeft het ven geen contact met het lagere grondwater.

Als er veel bomen in de beperkte watervoorraad zouden wortelen, kan de bodem van het wasmeer droogvallen tijdens langdurige droogte. Het drassige deel van het wasmeer is begroeid met pitrus (genoemd naar het gebruik van het merg als lont voor olielampjes). Meer informatie over het Wasmeer op de informatiepanelen. Verderop aan de overkant van het open veld ziet u ‘De Blokhut’: de thuisbasis van de grazers die hier lopen.

In de zomer komt u ook menshoge adelaarsvaren tegen. Hier is ook goed te zien hoe een oud pad is afgesneden door de rijksweg A27. Op verschillende plekken is dichtgegroeid naaldbos gedund voor meer licht en daardoor meer kansen voor kruiden en jonge bomen en struiken.

Bron
Goois Natuurreservaat

Vond je dit een leuke route?