Overplaats

Oppervlakte
20 ha
Beheerder
Landschap Noord-Holland
Kenschets
Onverwacht mooi restant van de oude Overplaats van de Hartekamp. Na ruim een eeuw weer als geheel opengesteld.
Omschrijving

Sinds 15 oktober 2006 is Landschap Noord-Holland eigenaar van drie delen van de oorspronkelijke Overplaats van de Hartekamp. Het gebied heet de Overplaats, omdat het vanuit het Landgoed de Hartekamp bezien aan de overkant van de Herenweg ligt. Meerdere landgoederen in Nederland hebben zo’n Overplaats. De Overplaats van de Hartekamp is rond 1900 opgedeeld en verkocht. Een deel is bebouwd met villa’s of met appartementenflats. Landschap Noord-Holland is nu eigenaar van drie van deze delen: Eikenrode in het noorden, Hagenduin in het midden en Linnaeushof in het zuiden. De eerste en laatste waren al opengesteld en daar is Hagenduin nu bijgekomen. Nu het gebied weer één geheel is, krijgt het zijn oorspronkelijke naam de Overplaats terug. Iedereen kan op de Overplaats een bijzonder leuke rondwandeling maken van ongeveer een uur. Verassend zijn de enorme hoogteverschillen en de monumentale bomen. In het voorjaar is vooral het zuidelijke deel rijk aan stinsenplanten, waaronder enkele hele zeldzame. Landgoed de Hartekamp was ooit één van de belangrijkste landgoederen in Noord-Holland. Het belangrijkste deel van het landgoed met het huis ligt aan de westkant van Herenweg. Op de Overplaats liepen damherten en stond een fraai theehuisje. Het landgoed heeft verschillende stijlen gehad. Het landgoed is in het begin van de 18e eeuw aangelegd in de Franse geometrische stijl. Later is het gebied weer op de schop gegaan om het aan te passen aan de Engelse landschapsstijl, zoals de mode voorschreef. Er zijn nog enkele cultuurhistorische elementen. Op de grens met de speeltuin staan nog twee poortjes uit de begintijd van het landgoed, toen hier de moestuin was. De plek waar vroeger het theehuis stond is alleen nog te herkennen aan de fundamenten. Op de Hartekamp werd van 1736 tot 1738 een student uit Zweden aangesteld als lijfarts en 'hortulanus'. Een hortulanus moest de planten uit de tuin en kas catalogiseren, het herbarium en bibliotheek verzorgen en nieuwe planten verwerven. Deze Zweedse student was Carolus Linnaeus, die later wereldberoemd werd met het classificatiesysteem voor het planten- en dierenrijk dat nog steeds wereldwijd gebruikt wordt. Om het gebied weer als één geheel toegankelijk te maken zijn er door Landschap Noord-Holland enkele maatregelen genomen. Er is bijvoorbeeld veel hekwerk verwijderd, twee klaphekjes gemaakt, het oude padenstelsel vrijgemaakt en enkele omgevallen bomen verwijderd. De inrichtingsmaatregelen zijn betaald door de Gemeente Heemstede en de Nationale Postcode Loterij.

Ligging
Het gebied ligt tussen Bennebroek en Heemstede.
De hoofdingang van het gebied is eenvoudig te vinden door de borden naar de Speeltuin Linnaeushof te volgen.
Ingangen

Hoofdingang aan de Glipperweg in Heemstede (zelfde ingang als Speeltuin Linnaeushof). Twee ingangen aan de Prinsenlaan in Heemstede waarvan één met parkeerterrein. Ingang aan de Herenweg.

Toegangsvoorwaarden
Vrije wandeling van zonsop- tot zonsondergang.
Verboden voor fietsen en motorvoertuigen.
Parkeergelegenheid
De hoofdingang van het gebied is eenvoudig te vinden door de borden naar de Speeltuin Linnaeushof te volgen. De auto kunt u parkeren langs de Glipperweg of op het parkeerterrein van de Speeltuin (betaald).
Ook is er een parkeerplaatsje langs de Prinsenlaan.
Info seizoensgebonden
Het gebied is niet seizoensgebonden
Toegankelijkheid honden
Honden toegestaan

De hond mag in het zuidelijke deel (Linnaeushof) los lopen. Bij een wandeling in noordelijke deel mag de hond niet mee.
Boeken en folders

De fietstocht ‘Rondje Haarlem’ voert langs verschillende terreinen van Landschap Noord-Holland.

Bron
Landschap Noord-Holland