Nationaal Park Zuid-Kennemerland / Midden Herenduin

Oppervlakte
350 ha
Beheerder
Natuurmonumenten
Kenschets
Het open-duin gebied Midden-Herenduin herbergt vele organismen.
Omschrijving
Midden-Herenduin is een gebied gelegen tussen IJmuiden, Driehuis en Santpoort-Noord en is een voormalig landgoed. Dat het ooit een landgoed is geweest, is vandaag de dag nog steeds te zien aan de fijnsparren, taxusbomen, sneeuwklokjes en lelietjes-van-dalen die hier door mensenhanden zijn geplant. Midden-Herenduin herbergt tevens overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog; aan de rand van het bos ligt een tankgracht en er bevinden zich bunkers in het gebied, die nu alleen voor vleermuizen toegankelijk zijn.

Natuurmonumenten zet Shetlanders, Konikpaarden en Schotse Hooglanders in om Midden-Herenduin middels hun gegraas op natuurlijke wijze te beheren. Nachtvlinders, futen, paars slangenkruid en geel duinkruiskruid zijn slechts een paar voorbeelden van planten en dieren die uitstekend kunnen leven in deze omgeving.

Kijk voor meer informatie op de site van Natuurmonumenten.
Ingangen
Ten zuiden van de Begraafplaats Westerveld, aan de Duin- en Kruidbergerweg in Driehuis ligt de ingang van het Midden-Herenduin. De exacte plek van de ingang bevindt zich tegenover ‘’Amstelduin/ Lijn 5’’.
Toegangsvoorwaarden
Het gebied is gratis toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.
Parkeergelegenheid
Gratis. Het gebied is tevens zeer goed bereikbaar met de trein: station Santpoort-Noord ligt op 10 minuten lopen van de ingang.
Info seizoensgebonden
In het voorjaar is er in het bos veel vogelzang van bijvoorbeeld de nachtegaal.
Toegankelijkheid honden
Nee.
Bron
IVN Consulentschap Noord-Holland