Nationaal Park Zuid-Kennemerland / Heerenduinen

Oppervlakte
100 ha
Beheerder
Natuurmonumenten
Kenschets
Zeldzame duineikenbossen zijn wat Heerenduinen zo bijzonder maakt.
Omschrijving
In de Heerenduinen bij IJmuiden zijn de zogeheten duineikenbossen te vinden; eikenbossen die leven op de zandige, voedselarme grond van oude duinen. De eeuwenoude, dikke eiken in dit gebied zorgen er met hun imposante verschijning voor dat de Heerenduinen een spannende uitstraling hebben. Wat tevens aan deze uitstraling bijdraagt is het feit dat Natuurmonumenten de Heerenduinen beheert als zijnde natuurlijk bos. Dit houdt in dat de natuur in feite haar gang mag gaan; omgevallen bomen blijven liggen en dood hout wordt niet weggehaald. Om ervoor te zorgen dat het bos niet volledig dichtgroeit, grazen er Shetlanders en Schotse Hooglanders.

Kijk voor meer informatie op de site van Natuurmonumenten.
Ingangen
Aan de Heerenduinweg in IJmuiden, tussen het zwembad en het tennispark, bevindt zich de ingang naar de Heerenduinen. Het is tevens mogelijk om de ingang in de buurt van de voetbalvelden te nemen, dit is echter enkel voor voetgangers.
Toegangsvoorwaarden
Het gebied is gratis toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Fietsen is alleen toegestaan op de aangegeven fietspaden. Honden mogen niet mee.
Parkeergelegenheid
Gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt.
Info seizoensgebonden
In de zomer is er in de Heerenduinen een oase van rust in het koele bos.
Toegankelijkheid honden
Honden zijn enkel toegankelijk in het deel vóór het raster en veerooster – hier mogen ze los lopen.
Bron
IVN Consulentschap Noord-Holland