Nationaal Park Zuid-Kennemerland / Duin en Kruidberg

Oppervlakte
350 ha
Beheerder
Natuurmonumenten
Kenschets
Duin en Kruidberg is een gebied met een rijke historie.
Omschrijving
Gelegen in de buurt van Santpoort kent Duin en Kruidberg een bijzondere en rijke historie. Duin en Kruidberg is ontstaan uit de twee afzonderlijke landgoederen ‘’Duinenberg’’ en ‘’Kruidberg’’ die in 1895 werden samengevoegd door de toenmalige eigenaren. Voor deze samenvoeging werd het gebied onder andere bewoond door rijke kooplieden uit Amsterdam en door stadhouder Willem III. Nu wordt dit rijke gebied beheerd door Natuurmonumenten.

De prachtige kastanje- en beukenlanen herinneren aan de rijkdom van weleer. In het gebied grazen Schotse Hooglanders, Shetlanders en Konikpaarden en aan de westkant van het gebied komen in het Cremermeer verschillende vogelsoorten zoals meerkoeten en kuifeenden voor. In de vochtige duinvalleien kun je 's zomers genieten van de bloemenpracht van Parnassia, Gentiaan en Duizendguldenkruid.

Kijk voor meer informatie op de site van Natuurmonumenten.
Ingangen
Duin en Kruidberg is toegankelijk vanaf de Duin- en Kruidbergerweg in Santpoort-Noord. Tegenover Hoeve Duin en Kruidberg het weggetje in.
Toegangsvoorwaarden
Het gebied is gratis toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Fietsen is alleen toegestaan op de aangegeven fietspaden. Honden mogen niet mee. Ruiters alleen op het ruiterpad.
Parkeergelegenheid
Gratis maar beperkt aantal plaatsen. Ook zeer goed bereikbaar met de trein: station Santpoort-Noord ligt naast het gebied.
Info seizoensgebonden
In de herfst zijn er veel paddenstoelen en trekvogels.
Toegankelijkheid honden
Nee.
Bron
IVN Consulentschap Noord-Holland