Amsterdamse Waterleidingduinen

Oppervlakte
3.4 ha
Beheerder
Waternet
Kenschets
Natuur, rust en ruimte in de Randstad.
Omschrijving

De Amsterdamse Waterleidingduinen liggen ten zuiden van Zandvoort en ten noorden van Noordwijk. Met 3400 hectare vormen de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden aan de Nederlandse kust. Een oase van rust en stilte in de Randstad waar u onbelemmerd kunt struinen, ook buiten de paden.


In de AWD is een unieke opeenvolging waar te nemen van verschillende landschapszones. De verschillende landschapstypen die elk bij een bepaalde belangrijke ontstaansperiode horen, zijn hier namelijk in het veld te zien, variërend van de Oude duinen met strandwallen aan de binnen- duinrand tot de jongste landschapszones vlakbij zee. Het natuurgebied is een waar paradijs voor mens, plant en dier.


Als beheerder doet Waternet er alles aan om dat zo te houden. Door het gevarieerde landschap voelen veel diersoorten zich thuis in de AWD. Het open water van de kanalen en infiltratiegebieden trekt enorme aantallen watervogels, terwijl graslanden en bos aan allerlei andere vogels, zoogdieren en insecten onderdak bieden. Grote kans dat u op uw pad een ree of damhert aantreft. Ook andere zoogdieren zoals vossen, konijnen en vleermuizen komen hier voor. Op droge zandplekken kunt u naar de zandhagedis uitkijken. Het heldere open water is vaak het domein van talrijke libellen en waterjuffers. en in de duinen.


De AWD zijn van groot belang voor de waterwinning. Er wordt voorgezuiverd Rijnwater aangevoerd, dat via een kanalenstelsel in een van de 40 infiltratiegeulen komt. Daar infiltreert het in het duin. Na minimaal 60 dagen komt het weer aan de oppervlakte en stroomt het naar de Oranjekom. Vanuit de Oranjekom wordt het water met pompen getransporteerd naar het zuiveringsbedrijf Leiduin. Hier wordt het in een aantal stappen verder verwerkt tot smaakvol en betrouwbaar drinkwater van hoge kwaliteit.

Ingangen

Er zijn vier hoofdingangen.


Ingang Panneland in Vogelenzang
Vogelenzangseduinweg 2


Ingang Oranjekom/Oase in Vogelenzang
Eerste Leijweg 2


Ingang Zandvoortselaan in Zandvoort
Zandvoortselaan 130


Ingang De Zilk in De Zilk
Joppeweg 1

Toegangsvoorwaarden
Toegangsvoorwaarden:
Het duin is alleen bestemd voor wandelaars. Je mag bijna overal buiten de paden struinen.
•Toegangskaart vanaf 18 jaar verplicht
•Jaarkaart € 10,- per persoon
•Toegang tussen zonsopgang en zonsondergang
•Honden en fietsen niet toegestaan
•Dieren voeren niet toegestaan
•Wandelen ook buiten de paden

Lees meer over de specifieke toegangsvoorwaarden op awd.waternet.nl
Kosten / verkooppunt
Een dagkaart kost € 1,50 en is te koop in de pin-betaalautomaten bij de vier hoofdingangen of online via awd.waternet.nl

Wanneer u het duin vaker wilt bezoeken kunt u ook een persoonlijke jaarkaart kopen € 10,- via de website van Waternet. (awd.waternet.nl)
Parkeergelegenheid
Bij de vier hoofdingangen zijn parkeerterreinen waar tegen betaling kan worden geparkeerd.

Tarieven: Dagparkeerkaart: 2 euro; Jaarparkeerkaart: 35 euro

Openingstijden parkeerplaats: Van zonsopgang tot zonsondergang. In de winter ook ’s avonds voor bezoekers van de horeca bij de hoofdingangen.
Info seizoensgebonden
Het gebied is niet seizoensgebonden
Toegankelijkheid honden
Honden niet toegestaan
Boeken en folders

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bezoekerscentrum De Oranjekom. Telefoon: 020 - 608 7595 Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00-16.30 uur.

Meer gebiedsinformatie vindt u op
http://awd.waternet.nl
Bron
Waternet