Schoorlse duinen

Oppervlakte
1875 ha
Beheerder
Staatsbosbeheer
Kenschets
Het hoogste en breedste duingebied van Nederland.
Omschrijving
Het uitgestrekte duingebied van Schoorl is terecht landelijk beroemd. Niet alleen omdat zoveel mensen het nog kennen van schoolreisjes in hun jeugd, maar ook omdat die duinen op sommige plaatsen bijna vijf kilometer breed zijn, met toppen die maar liefst 54 meter boven NAP uittorenen. Daar raak je niet snel uitgewandeld! Bijna 1900 hectare loof- en naaldbos, stuifduin, heideterreintjes en een rijk begroeide binnenduinrand: dat zijn de duinen van Schoorl. Voor echte natuurliefhebbers een soort luilekkerland, want in dit natuurgebied van Staatsbosbeheer valt ongelooflijk veel te zien en te ontdekken:
van de indrukwekkende hoeveelheden bloeiende dennenorchissen in juni en juli tot de ruim 800 paddestoelensoorten in de herfst, van zinderende heideterreinen en vochtige duinvalleitjes met vleesetende zonnedauw tot ruisende dennenbossen en vogelrijke loofbossen. In dit gebied heeft Staatsbosbeheer een netwerk van wandel-, (terrein)fiets-, en ruiterpaden van maar liefst 170 kilometer aangelegd. Daarnaast zijn er speelweides, klimduinen, strandslagen, etc. Genoeg te beleven dus! In Bezoekerscentrum SDchoorlse Duinen kunt u terecht bij onze medewerkers voor informatie over het gebied en de recreatiemogelijkheden.
Ingangen
De hoofdingang bevindt zich bij Bezoekerscentrum Het Zandspoor aan de Oorsprongweg in Schoorl.
Toegangsvoorwaarden
Het gebied is vrij toegankelijk op wegen en paden.
Parkeergelegenheid
Bij het bezoekerscentrum is een kleine parkeerplaats. Meer ruimte biedt de grote parkeerplaats nabij Hargen aan Zee, bereikbaar via Groet.
Info seizoensgebonden
Het gebied is niet seizoensgebonden
Toegankelijkheid honden
Honden niet toegestaan

Honden zijn aangelijnd welkom van 1 maart tot 1 september. Buiten deze periode mogen ze los lopen.
Bron
Staatsbosbeheer