Landgoed Marquette

Oppervlakte
108 ha
Beheerder
PWN
Kenschets
Heerlijk wandelen door een oud landgoed, prachtig gelegen in het groen, met een elegant huis dat vanwege de grandeur als kasteel betiteld wordt.
Omschrijving
Al in het jaar 800 na Christus lag er op de plaats van het huidige kasteel (een oude strandwal) een versterking die mogelijk door Noormannen is opgeworpen. Rond 1250 liet de toenmalige graaf van Holland, Willem II, op dit strategische punt een burcht bouwen. Het was een van de dwangburchten die in een ruime boog rond West-Friesland werden aangelegd om dat opstandige volk onder het grafelijke gezag te brengen. In 1612 verandert het landgoed van naam. De Henegouwse edelman Daniël de Hertaing liet het door hem gekochte landgoed in de Noordelijke Nederlanden vernoemen naar de vroegere familiebezittingen in de Zuidelijke Nederlanden, nabij Rijssel (Lille) aan de rivier de Marquette. Vanaf 1717 komt Marquette in bezit van de familie Rendorp. In de ruim 150 jaar dat zij het landgoed bestieren, verandert het aanzienlijk van uiterlijk. Slechts de ronde toren op het dak overleeft alle verbouwingen: deze stamt van voor 1600. Het park ondergaat ook enkele gedaanteveranderingen. Van de Engelse landschapsstijl waarin het in de negentiende eeuw werd omgevormd, resteren nog de meeste elementen, zoals de ronde vijver, de bochtige beken, enkele parkbossen en de grazige weiden met alleenstaande eiken. In het voorjaar bloeien in het parkbos en langs de lanen veel stinsenplanten, zoals wilde hyacint, sleutelbloem, blauwe anemoon en voorjaarszonnebloem. In de graslanden zijn het dotterbloemen, koekoeksbloemen, rietorchis en grote ratelaar die er kleur aan geven. Deze bloemenpracht is niet in het minst te danken aan de inspanningen die de beheerders zich hebben getroost om de kwaliteit van het slootwater op een ecologisch gewenst peil te brengen.
Het Huldtoneel tegenover de Marquettelaan aan de weg van Castricum naar Beverwijk is een historische plaats waar vroeger hulde betoond werd aan de graven van Holland.
Ingangen
Marquettelaan, Heemskerk
Toegangsvoorwaarden
Vrij toegankelijk voor wandelaars. Huis en directe omgeving niet toegankelijk
Parkeergelegenheid
Parkeerterrein aan het eind van de oprijlaan rechts
Toegankelijkheid honden
Honden zijn toegestaan, mits kort (en ‘fysiek’) aangelijnd.
Bron
PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland

Routes in Landgoed Marquette