Het Die

Oppervlakte
132 ha
Beheerder
Landschap Noord-Holland
Kenschets
Veel mensen kennen dit botanisch pareltje met berkenbosje vanaf de snelweg A9. Veel onbekender is het schitterende water van Het Die, de brede rietkragen en de uitgestrekte weidevogelgraslanden die ook allemaal bij het 132 ha grote natuurgebied horen.
Omschrijving

Kleurige oevers
Zelfs vanaf de snel­weg kan men in een oogopslag genieten de kleuren. Geel van de ratelaars of dotterbloemen, roze van de echte koe­koeksbloemen of wit van het bijzondere veen­pluis. Er is nog veel meer te beleven: gevleugeld hertshooi, moeras­lathyrus, welriekende nacht­orchis lokken een bont gezelschap van vlinders en insecten.
Na de bloei komen de maaiers van Landschap Noord-Holland. Ze hooien het land om te voorkomen dat het dicht­groeit. Grazende schapen, paarden of jongvee doen de rest.


Afslag A9 naar Heiloo


Er is nu grote zorg over het gebied m.b.t. de aanleg van een nieuwe afslag in de A9 dichtbij het gebied. Lees verder.

Ligging
Dorpen als Limmen, Akersloot en Heiloo zijn gebouwd op strandwallen. In de lage vallei daartussen slingert Het Die, evenwijdig aan de snelweg A9. Het water is herkenbaar aan de rietkra­gen. Er groeit op de oevers rond het berken­bosje een keur aan bijzondere planten en verder is er veel uitstekend weidevogelland.
Toegangsvoorwaarden
Alleen toegankelijk tijdens excursies. Vanaf het water en het fietspad aan de oostkant, goed te overzien.
Info seizoensgebonden
Het gebied is niet seizoensgebonden
Toegankelijkheid honden
Honden niet toegestaan
Bron
Landschap Noord-Holland