Alkmaarder- en Uitgeestermeer / Zwaansmeer

Oppervlakte
6.8 ha
Beheerder
Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer
Kenschets
Het recreatieterrein Zwaansmeer ligt ten oosten van Uitgeest. Hier kunt u zwemmen, vissen (alleen vanaf vissteigers), surfen vanaf de surfoever of genieten op de speel- en ligweide.
Omschrijving

Het recreatieterrein Zwaansmeer ligt ten oosten van Uitgeest. Hier kunt u zwemmen, vissen, surfen vanaf de surfoever of genieten op de speel- en ligweide. Het gebied heeft een toilet/e.h.b.o.-gebouw, een snackwagen en parkeerplaatsen. De regio van het Alkmaarder- en Uitgeestermeer is een typisch veenweidegebied. U kunt vele kwetsbare plantensoorten aantreffen in het gebied, zoals orchideeën en zonnedauw. Er zijn niet minder dan 21 vissoorten aangetroffen. Vooral brasem, paling, blankvoorn en snoekbaars komen veelvuldig voor. Veel weidevogels zoals bijvoorbeeld de grutto, tureluur, kemphaan en kievit. Verder zijn er vele riet- en watervogels zoals smienten, roerdompen, blauwborstjes, baardmannetjes. Na de droogmaking van de Schermer rond 1657, bleef het Alkmaarder- en Uitgeestermeer als een restant van deze grote veenplas bestaan. Tot dan was het Alkmaardermeer, dat in de Middeleeuwen nog Lange Meer werd genoemd, een uitloper van een enorme waterplas die liep van het IJ tot aan de Heerhugowaard. De huidige dorpen Akersloot, Uitgeest en Marken binnen waren toen nog havenplaatsen.

Ingangen

Vanaf A9:
Neem afrit 10, ga onderaan linksaf richting Jachthavens (= N203/N8), neem na A9 links de afslag Jachthavens/Zwaansmeer (= Broekpolderweg), ga aan het einde van de Broekpolderweg rechtsaf de Lagendijk op, neem daarna (na molen) 1e afslag links. Hier ligt recreatieterrein Zwaansmeer.

Vanaf A8:
Ga aan het einde van de A8 rechtsaf richting Alkmaar (= N246/N8), neem daarna 1e afslag rechts richting Uitgeest, ga onderaan rechtsaf richting Uitgeest (= N203/N8), ga ca. 4,5 km rechtdoor en neem daarna rechts de afslag Jachthavens/Zwaansmeer (= Broekpolderweg), ga aan het einde van de Broekpolderweg rechtsaf de Lagendijk op, neem daarna (na molen) 1e afslag links. Hier ligt recreatieterrein Zwaansmeer.

Toegangsvoorwaarden
Vrij toegankelijk
Parkeergelegenheid
Parkeerterreinen bij recreatieterreinen (gratis parkeren).
Info seizoensgebonden
Het gebied is niet seizoensgebonden
Toegankelijkheid honden
Honden toegestaan

Honden mogen de recreatieterreinen van 1 april tot 1 oktober kort aangelijnd betreden, behalve bij de zwemplekken. De honden mogen van 1 oktober tot 1 april los lopen. Uiteraard dienen de uitwerpselen opgeruimd te worden.
Boeken en folders

Algemene folder van het gebied, de Pontjes(fiets)- en kanoroutesfolder en of overzichtskaart van het gebied te verkrijgen bij het Informatiecentrum ‘De Blankert’ (voor meer informatie, kijk bij 'bezoekerscentra').

Bron
Recreatie Noord-Holland