Alkmaarder- en Uitgeestermeer / Uiterdam

Oppervlakte
2 ha
Beheerder
Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer
Kenschets
Het recreatieterrein Uiterdam ligt ten noorden van Akersloot. Hier kunt u vissen vanaf de diverse visplekjes en bijkomen op de groenstranden.
Omschrijving

Het recreatieterrein Uiterdam ligt ten noorden van Akersloot. Hier kunt u vissen vanaf de diverse visplekjes. Het recreatieterrein heeft een trailerhelling, een toiletgebouw, een snackwagen en parkeerplaatsen. De regio van het Alkmaarder- en Uitgeestermeer is een typisch veenweidegebied. U kunt vele kwetsbare plantensoorten aantreffen in het gebied, zoals orchideeën en zonnedauw. Er zijn minstens 21 vissoorten aangetroffen. Vooral brasem, paling, blankvoorn en snoekbaars komen veelvuldig voor. Veel weidevogels zoals bijvoorbeeld de grutto, tureluur, kemphaan en kievit. Verder zijn er vele riet- en watervogels zoals smienten, roerdompen, blauwborstjes, baardmannetjes. Na de droogmaking van de Schermer rond 1657, bleef het Alkmaarder- en Uitgeestermeer als een restant van deze grote veenplas bestaan. Tot dan was het Alkmaardermeer, dat in de Middeleeuwen nog Lange Meer werd genoemd, een uitloper van een enorme waterplas die liep van het IJ tot aan de Heerhugowaard. De huidige dorpen Akersloot, Uitgeest en Marken binnen waren toen nog havenplaatsen.

Ligging
Ten noordoosten van Akersloot.
Ingangen

A9 vanuit Alkmaar:
Neem afrit 11, ga hierna rechtsaf richting Akersloot (= Geesterweg), ga ca. 4 km rechtdoor en voor het pontveer in het Noordhollandsch Kanaal rechtsaf. Hier ligt recreatieterrein Uiterdam.


A9 vanuit Beverwijk
Neem afrit 11, ga hierna linksaf richting Akersloot (= Geesterweg), ga ca. 3 km rechtdoor en voor het pontveer in het Noordhollandsch Kanaal rechtsaf. Hier ligt recreatieterrein Uiterdam.


Met openbaar vervoer:
zie reisadvies www.ov9292.nl (halte: Pontveer te Akersloot).

Toegangsvoorwaarden
Vrij toegankelijk.
Parkeergelegenheid
Parkeerterreinen bij recreatieterreinen (gratis parkeren).
Info seizoensgebonden
Het gebied is niet seizoensgebonden
Toegankelijkheid honden
Honden toegestaan

Honden mogen de recreatieterreinen van 1 april tot 1 oktober kort aangelijnd betreden. Van 1 oktober tot 1 april mogen de honden los lopen. Uiteraard dienen de uitwerpselen opgeruimd te worden.
Boeken en folders

Algemene folder van het gebied, de Pontjes(fiets)- en kanoroutesfolder en of overzichtskaart van het gebied te verkrijgen bij het Informatiecentrum ‘De Blankert’ (voor meer informatie, kijk onder 'bezoekerscentra').

Bron
Recreatie Noord-Holland