Alkmaarder- en Uitgeestermeer / Dorregeest

Oppervlakte
8 ha
Beheerder
Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer
Kenschets
Op het recreatieterrein kunt u terecht om vanaf de oever te surfen of om te verblijven op het dagkampeerterrein. Daarnaast kunt u er zwemmen of genieten op de speel- en ligweide.
Omschrijving

Op het recreatieterrein kunt u terecht om vanaf de oever te surfen of om te kamperen op het dagkampeerterrein. Daarnaast kunt u er zwemmen of genieten op de speel- en ligweide. Verder zijn er parkeerplaatsen en staan op het terrein een kiosk, een toiletgebouw en een e.h.b.o.-gebouw. De regio van het Alkmaarder- en Uitgeestermeer is een typisch veenweidegebied. U kunt vele kwetsbare plantensoorten aantreffen in het gebied, zoals orchideeën en zonnedauw. Er zijn minstens 21 vissoorten aangetroffen Vooral brasem, paling, blankvoorn en snoekbaars komen veelvuldig voor. Veel weidevogels zoals bijvoorbeeld de grutto, tureluur, kemphaan en kievit. Verder zijn er vele riet- en watervogels zoals smienten, roerdompen, blauwborstjes, baardmannetjes. Na de droogmaking van de Schermer rond 1657, bleef het Alkmaarder- en Uitgeestermeer als een restant van deze grote veenplas bestaan. Tot dan was het Alkmaardermeer, dat in de Middeleeuwen nog Lange Meer werd genoemd, een uitloper van een enorme waterplas die liep van het IJ tot aan de Heerhugowaard. De huidige dorpen Akersloot, Uitgeest en Marken Binnen waren toen nog havenplaatsen.

Ligging
Ten oosten van Uitgeest.
Ingangen

A9 vanuit Alkmaar:
Neem afrit 11, ga hierna linksaf richting Uitgeest (= Geesterweg), neem na rotonde 1e afslag links (= Populierenlaan), ga helemaal rechtdoor over het bruggetje en met de bocht naar links (=Parallelweg). Hier ligt recreatieterrein Dorregeest.


A9 vanuit Beverwijk:
Neem afrit 11, ga hierna linksaf richting Uitgeest (= Geesterweg), neem na rotonde 1e afslag links (= Populierenlaan), ga helemaal rechtdoor over het bruggetje en met de bocht naar links (=Parallelweg). Hier ligt recreatieterrein Dorregeest.


Met openbaar vervoer:
zie reisadvies www.ov9292.nl (halte: Molenweg te Uitgeest). Zie verder www.routenet.nl naar adres: Parallelweg te Uitgeest.

Toegangsvoorwaarden
Vrij toegankelijk.
Parkeergelegenheid
Parkeerterreinen bij recreatieterreinen (gratis parkeren).
Info seizoensgebonden
Het gebied is niet seizoensgebonden
Toegankelijkheid honden
Honden toegestaan

Honden mogen de recreatieterreinen van 1 april tot 1 oktober kort aangelijnd betreden, behalve bij de zwemplekken. Van 1 oktober tot 1 april mogen de honden los lopen. Uiteraard dienen de uitwerpselen opgeruimd te worden.
Boeken en folders

Algemene folder van het gebied, de Pontjes(fiets)- en kanoroutesfolder en of overzichtskaart van het gebied te verkrijgen bij het Informatiecentrum ‘De Blankert’ (kijk bij 'Bezoekerscentra').

Bron
Recreatie Noord-Holland

Routes in Alkmaarder- en Uitgeestermeer / Dorregeest