Alkmaarder- en Uitgeestermeer / De Woudhaven

Oppervlakte
3 ha
Beheerder
Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer
Kenschets
Recreatieterrein De Woudhaven ligt ten westen van West-Graftdijk. Het gebied heeft vele aanlegplaatsen, een trailerhelling, een snelvaargebied en een speel- en ligweide.
Omschrijving

Recreatieterrein De Woudhaven ligt ten westen van West-Graftdijk. Het gebied heeft vele aanlegplaatsen, een kiosk, een douche, toiletten en parkeerplaatsen. Verder is er een speel- en ligweide en een trailerhelling. In het nabij gelegen snelvaargebied ‘De Deilings’ kunt u waterskiën en/of snelvaren. De regio van het Alkmaarder- en Uitgeestermeer is een typisch veenweidegebied. U kunt vele kwetsbare plantensoorten aantreffen in het gebied, zoals orchideeën en zonnedauw. Ten noorden van het dorpje De Woude aan de rand van het eiland is nog een klein stukje oerbos. In dit moerasbos staan berken. Dit duidt erop dat er zout aanwezig is. Dit komt uit de tijd dat het meer nog in verbinding stond met de zee. Ook staan er lijsterbessen, grauwe wilgen en enig kraaiheide. Er zijn minstens 21 vissoorten aangetroffen. Vooral brasem, paling, blankvoorn en snoekbaars komen veelvuldig voor. Veel weidevogels zoals bijvoorbeeld de grutto, tureluur, kemphaan en kievit. Verder zijn er vele riet- en watervogels zoals smienten, roerdompen, blauwborstjes, baardmannetjes. Na de droogmaking van de Schermer rond 1657, bleef het Alkmaarder- en Uitgeestermeer als een restant van deze grote veenplas bestaan. Tot dan was het Alkmaardermeer, dat in de Middeleeuwen nog Lange Meer werd genoemd, een uitloper van een enorme waterplas die liep van het IJ tot aan de Heerhugowaard. De huidige dorpen Akersloot, Uitgeest en Marken binnen waren toen nog havenplaatsen.

Ligging
Zie www.recreatienoordholland.nl
Ingangen

Vanaf A8:
Ga aan het einde van de A8 rechtsaf richting Wormer (= N246), ga rechtdoor en ga linksaf 900 m na afslag (pontveer) De Woude.Hier ligt recreatieterrein De Woudhaven. Let op: de afslag staat niet aangegeven.


Vanaf A9:
Neem afslag (10), ga linksaf richting Zaanstad (= N203/N8), neem na ca. 4,5 km (na viaduct) afslag links richting Wormer (= N246), ga rechtdoor en ga linksaf 900 m na afslag (pontveer) De Woude. Hier ligt recreatieterrein De Woudhaven. Let op: de afslag staat niet aangegeven.


Vanaf N244:
Neem afslag naar N246 richting Zaanstad, neem hierna eerste afslag rechts. Hier ligt recreatieterrein De Woudhaven. Let op: de afslag staat niet aangegeven.


Met openbaar vervoer:
zie reisadvies www.ov9292.nl (halte: Viaduct te West-Graftdijk). Zie verder www.routenet.nl naar adres: De Woude te De Woude. (Langs de N246 ligt het recreatieterrein, zie routebeschrijving “Vanaf N244”).

Toegangsvoorwaarden
Vrij toegankelijk.
Parkeergelegenheid
Parkeerterreinen bij recreatieterreinen (gratis parkeren).
Info seizoensgebonden
Het gebied is niet seizoensgebonden
Toegankelijkheid honden
Honden toegestaan

Honden mogen de recreatieterreinen van 1 april tot 1 oktober kort aangelijnd betreden. Van 1 oktober tot 1 april mogen de honden los lopen. Uiteraard dienen de uitwerpselen opgeruimd te worden.
Boeken en folders

Algemene folder van het gebied, de Pontjes(fiets)- en kanoroutesfolder en of overzichtskaart van het gebied zijn te verkrijgen bij het Informatiecentrum ‘De Blankert’ (kijk voor meer informatie onder 'bezoekerscentra').

Bron
Recreatie Noord-Holland