Alkmaarder- en Uitgeestermeer / De Hoorne

Oppervlakte
5 ha
Beheerder
Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer
Kenschets
Het recreatieterrein De Hoorne ligt in de Klaas Hoorn- en Kijfpolder, ten oosten van Akersloot. In dit gebied vindt u aanlegsteigers voor boten en een speel- en ligweide. Verder kunt u hier terecht om te surfen.
Omschrijving
Het recreatieterrein De Hoorne ligt in de Klaas Hoorn- en Kijfpolder, ten oosten van Akersloot. In dit gebied vindt u aanlegsteigers voor boten en een speel- en ligweide. Verder kunt u hier terecht om te surfen. Het gebied heeft een toiletgebouw en parkeerplaatsen.

De regio van het Alkmaarder- en Uitgeestermeer is een typisch veenweidegebied. U kunt vele kwetsbare plantensoorten aantreffen in het gebied, zoals orchideeën en zonnedauw.

Er zijn minstens 21 vissoorten aangetroffen. Vooral brasem, paling, blankvoorn en snoekbaars komen veelvuldig voor.

Veel weidevogels zoals bijvoorbeeld de grutto, tureluur, kemphaan en kievit. Verder zijn er vele riet- en watervogels zoals smienten, roerdompen, blauwborstjes, baardmannetjes.

Na de droogmaking van de Schermer rond 1657, bleef het Alkmaarder- en Uitgeestermeer als een restant van deze grote veenplas bestaan. Tot dan was het Alkmaardermeer, dat in de Middeleeuwen nog Lange Meer werd genoemd, een uitloper van een enorme waterplas die liep van het IJ tot aan de Heerhugowaard. De huidige dorpen Akersloot, Uitgeest en Markenbinnen waren toen nog havenplaatsen.
Ligging
Ten Oosten van Akersloot ligt recreatieterrein de Hoorne.
Ingangen
A9 vanuit Alkmaar:

Neem afrit 11, ga hierna rechtsaf richting Akersloot (= Geesterweg), neem 7e afslag rechts (= Heer Derckplantsoen), ga na 70 m rechtsaf naar Julianaweg en na 50 m linksaf naar de Klaas Hoornlaan. Hier ligt recreatieterrein De Hoorne.
A9 vanuit Beverwijk:

Neem afrit 11, ga hierna linksaf richting Akersloot (= Geesterweg), neem 6e afslag rechts (= Heer Derckplantsoen), ga na 70 m rechtsaf naar Julianaweg en na 50 m linksaf naar de Klaas Hoornlaan. Hier ligt recreatieterrein De Hoorne.
Met openbaar vervoer:

zie reisadvies www.ov9292.nl (halte: Churchillplein te Akersloot). Zie verder www.routenet.nl naar adres: Klaas Hoornlaan te Akersloot.
Toegangsvoorwaarden
Vrij toegankelijk.
Parkeergelegenheid
Parkeerterreinen bij recreatieterreinen (gratis parkeren).
Info seizoensgebonden
Het gebied is niet seizoensgebonden
Toegankelijkheid honden
Honden toegestaan

Honden mogen de recreatieterreinen van 31 maart tot 31 oktober kort aangelijnd betreden. Van 1 november tot 31 maart mogen de honden los lopen. Uiteraard dienen de uitwerpselen opgeruimd te worden.
Boeken en folders
Algemene folder van het gebied, de Pontjes(fiets)- en kanoroutesfolder en of overzichtskaart van het gebied te verkrijgen bij het Informatiecentrum ‘De Blankert’ (kijk onder 'bezoekerscentra')
Bron
Recreatie Noord-Holland