Ilperveld

Oppervlakte
630 ha
Beheerder
Landschap Noord-Holland
Kenschets
Een uitgestrekt veenweidegebied met ongekende vaarmogelijkheden, trilveen en een natuurpad.
Omschrijving

Het Ilperveld ziet er vanaf de Kanaaldijk uit als een weids onbedorven polderland. De sloten zijn er kronkelig. Als je het Ilperveld binnenvaart, komen er boeiende details aan het licht. De flora langs de slootkanten is rijk, een mozaïek van moerasplanten. Er zijn ook stukjes veenhei, waar zelfs cranberry groeit. Een vaartocht door het Ilperveld is een belevenis. Je kunt aanleggen bij een rietveld en verend over de veenbodem stappen. Rondvarend in het voorjaar kan het niet anders of je ontmoet kieviten, tureluurs, watersnippen, grutto's, kiekendieven of een roerdomp. In de trektijd is dit stille veld een toevluchtsoord voor duizenden smienten, ganzen en wulpen. Er ligt achter het voormalige bezoekerscenbtrum een kort wandelpad waarlangs zoveel mogelijk elementen uit het Ilperveld samen zijn gebracht. Het is een cultuurlandschap en de medewerkers en vrijwilligers van Landschap Noord-Holland zijn voortdurend actief met het beheer van het gebied. Het is een ideaal gebied om een vaartocht te maken. Kijk hier www.ilperveld.nl en ontdek de vele mogelijkheden. Het gebied was vroeger een hoogveengebied. Vanaf het jaar 1000 is men begonnen het gebied te ontginnen door het graven van slootjes. Het kletsnatte hoogveen werd daardoor geschikt als landbouwgebied. Eerst voor verbouw van granen, later was alleen veeteelt mogelijk. Later werd er ook turf gewonnen in dit gebied. Dit stopte in de twintigste eeuw, maar in de Tweede Wereldoorlog werd het op kleine schaal opgepakt. Helaas is het gebied ook gebruikt als stortplaats voor vuil uit de grote steden.

Ligging
Het Ilperveld ligt tussen Landsmeer en Den Ilp.
De parkeerplaats Kanaaldijk 32a is te bereiken vanaf autoweg A10, afslag Landsmeer. Vervolgens in het centrum van Landsmeer rechtsaf de Van Beekstraat in, doorrijden tot het kanaal, daar linksaf. Over het kanaal gaan ook enkele pontjes.
Openbaar vervoer Amsterdam CS; Connexxion-buslijn 100 of 107 richting Purmerend; uitstappen bij halte ‘t Schouw, pontje nemen en 1700 meter naar het noorden lopen.
Ingangen

 De belangrijkste entree is de parkeerplaats op het adres Kanaaldijk 32A, 1121 NX Landsmeer

Toegangsvoorwaarden
Toegankelijk over water tussen zonsopkomst en zonsondergang. Enkele natuurpaden en uitstappunten zijn ook lopend toegankelijk.
Kosten / verkooppunt
Het bezoekerscentrum Ilperveld is gesloten. Bootverhuur in de zomermaanden op zondagmiddag.
Parkeergelegenheid
Ja
Info seizoensgebonden
Het gebied is niet seizoensgebonden
Toegankelijkheid honden
Honden niet toegestaan.
Bron
Landschap Noord-Holland

Routes in Ilperveld