Cruysbergen

Oppervlakte
13.5 ha
Beheerder
Goois Natuurreservaat
Kenschets
Cruysbergen is een voormalige zanderij met sloten en vaarten. Het ligt op de grens van het hoge Gooi en de laag gelegen meentgronden. Het gebied is via een wandelpad te bezoeken.
Omschrijving
Via zanderijsloten in Cruysbergen werd per boot het zand afgevoerd. Aan het eind van de 19e eeuw, na de ontzanding, is het noordelijke gedeelte geschikt gemaakt voor landbouw. In de zuidelijke helft van het gebied zijn villa's gebouwd en was ooit een renbaan aangelegd. Een groot stuk van het noordelijk deel is in 1993 door het Goois Natuurreservaat aangekocht.

De aanwezige wei- en bouwlanden zijn aangemerkt als natuurontwikkelingsgebied. Het zuivere kwelwater dat in de sloten naar boven komt zorgt voor een bijzondere flora en fauna.
Ingangen
Hoofdingang aan de Nieuwe ’s-Gravelandseweg te Bussum.
Toegangsvoorwaarden
Vrije toegang volgens de ter plekke geldende voorwaarden.
Parkeergelegenheid
Nee
Info seizoensgebonden
Het gebied is niet seizoensgebonden
Toegankelijkheid honden
Honden niet toegestaan

Loslopen toegestaan.
Boeken en folders
"Goylant te voet"
Een wandelgids waarin 13 wandelingen door de gebieden van het Goois Natuurreservaat aan de hand van genummerde routepaaltjes en kaarten, uitvoerig zijn voorzien van wetenswaardigheden.
Voor 7,90 Euro verkrijgbaar bij het Goois Natuurreservaat.

"Goylant per fiets"
Een gids waarin een noord- en zuidroute door het Gooi, elk ongeveer 30 km, uitvoerig wordt beschreven. De gedetailleerde kaarten, de fraaie foto's en de vele wetenswaardigheden geven een schat aan informatie over deze streek.
Voor 10,00 Euro verkrijgbaar bij het Goois Natuurreservaat.

Bron
Goois Natuurreservaat