Crailo

Oppervlakte
59 ha
Beheerder
Goois Natuurreservaat
Kenschets
Crailo is als landgoedbos aangelegd. De oude beukenlanen, kronkelende paden, akkers en de vele doorkijkjes zijn hiervoor kenmerkend. Het ‘hoogtepunt’ is de Trapjesberg.
Omschrijving
Crailo betekent letterlijk "Kraaienbos" maar of dat ook werkelijk de oorsprong is van deze naam is moeilijk te achterhalen. Het gebied is een voormalig landgoed waarvan in 1939 56 ha werd aangekocht voor de in die tijd formidabele som van 218.000 gulden. Dit bedrag was zo hoog omdat het gebied in handen was van speculanten die er een villawijk wilden aanleggen. Er liggen behoorlijke stukken bouwland in dit verder overwegend met bos beplante gebied.

De dwars door het terrein lopende zandweg Museumlaan herinnert aan een museum dat er ooit heeft gestaan. Een andere herinnering aan het landgoed wordt levend gehouden door de villa Oud-Crailo. Letterlijk en figuurlijk is de Trapjesberg een hoogtepunt.
Ingangen
Meerdere ingangen
Toegangsvoorwaarden
Vrije toegang volgens de ter plekke geldende voorwaarden.
Parkeergelegenheid
Ja
Info seizoensgebonden
Het gebied is niet seizoensgebonden
Toegankelijkheid honden
Honden toegestaan

Behalve In het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli
Boeken en folders
"Goylant te voet"
Een wandelgids waarin 13 wandelingen door de gebieden van het Goois Natuurreservaat aan de hand van genummerde routepaaltjes en kaarten, uitvoerig zijn voorzien van wetenswaardigheden.
Voor 7,90 Euro verkrijgbaar bij het Goois Natuurreservaat.

"Goylant per fiets"
Een gids waarin een noord- en zuidroute door het Gooi, elk ongeveer 30 km, uitvoerig wordt beschreven. De gedetailleerde kaarten, de fraaie foto's en de vele wetenswaardigheden geven een schat aan informatie over deze streek.
Voor 10,00 Euro verkrijgbaar bij het Goois Natuurreservaat.

Bron
Goois Natuurreservaat