Costerustuin

Kenschets
Botanische tuin in Hilversum, dagelijks vrij te bezoeken
Opmerkingen
Stichting Botanische Tuin Dr. Costerus
Omschrijving
De Costerustuin is sinds 1930 aan de Zonnelaan in Hilversum gevestigd. Het terrein beslaat ca. 1200 m2 en herbergt een groot aantal planten, struiken en bomen. Er is een vijvertje met moerasbak, een geneeskruidenperk en een éénjarigenperk.
Het is een botanische tuin in die zin, dat de planten niet naar kleur of bloeitijd zijn gerangschikt, maar naar familie. Deze rangschikking is gebaseerd op het Eichler-systeem. Dr. Eichler was een Duitse botanicus uit de 19e eeuw. Hij maakte een indeling van het plantenrijk, gebaseerd op de vorm en functie van de voortplantings- organen. Deze indeling wordt het Eichler-systeem genoemd en werd door veel contemporaine floraschrijvers toegepast. De bekende flora van Heimans, Heinsius en Thijsse volgde het Eichlersysteem tot de zeventiger jaren van de 20e eeuw.
Wat bij een bezoek aan de Costerustuin direct opvalt zijn de naambordjes. Zoveel mogelijk planten zijn voorzien van een bordje met daarop de familienaam, de Latijnse soortnaam en indien bekend de Nederlandse naam. In de stichtingsakte van de tuin staat niet voor niets: ' het doel van de tuin zal zijn: het bevorderen van de belangstelling voor en de kennis van de natuur, in het bijzonder de botanie.
Ligging
De Costerustuin ligt aan de westkant van Hilversum tussen de Sterrelaan en de Jonkerweg. De ingang van de tuin bevindt zich aan de Zonnelaan, links van appartementencomplex Schuttersheide.
Ingangen
Zonnelaan 4-z 1217 NG Hilversum
Toegangsvoorwaarden
De Costerustuin is dagelijks vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.
Info seizoensgebonden
Het gebied is niet seizoensgebonden
Toegankelijkheid honden
Honden niet toegestaan
Meer gebiedsinformatie vindt u op
http://www.costerustuin.nl/routebeschrijving.htm
Bron
Landschap Noord-Holland