Gaasperplas

Oppervlakte
166 ha
Beheerder
Groengebied Amstelland
Kenschets
Op en rondom deze recreatieplas vindt u volop mogelijkheden om te zonnen, zwemmen, surfen, spelen en nog veel meer.
Omschrijving

Aan de noordzijde van de Gaasperplas is de beplanting zeer gevarieerd. U ziet er beuken, linden, iepen, berken, zes soorten eiken en allerlei soorten heesters. Ook vindt u er romantische siertuinen. De verschillende natuurlijke landschappen hebben ieder hun eigen vegetatie. In het duingebied vindt u heel andere planten dan in het natte laagveengebied. In 1982 vond de Floriade plaats in de Gaasperplas. Het noordelijk deel van het recreatiegebied is het vroegere Floriadepark.


In het recreatiegebied kunt u zich makkelijk een dagje vermaken en de stad achter u laten. Langs de Gaasperplas liggen wandel-, fiets- en ruiterpaden. U vindt er ook speel- en ligweiden. Er is een zwemplek, waterspeelplaats en dagkampeerterrein. Op verschillende plaatsen staan barbecues. Op de plas kunt u zeilen, surfen, roeien en kanoën.


Er is een keiensloot, kabelbaan en een sluisjescomplex waarmee hele watervallen worden gemaakt. Ook zijn er diverse speeltoestellen aanwezig.


Floriadepark In 1982 vond de Floriade plaats in de Gaasperplas. Het noordelijk deel van het recreatiegebied is het vroegere Floriadepark. U vindt hier nog een rosarium, vaste plantentuin, duinlandschap en grienden. De beplanting is gevarieerd: beuken, linden, iepen, berken, zes soorten eiken en vele soorten heesters. Het onderhoud is kostbaar dus Groengebied Amstelland probeert het park zo efficiënt mogelijk te onderhouden met behoud van de ‘parkachtige’-uitstraling. De Gaaspermolen dateert uit 1707. Toen werd overtollig water nog met een scheprad uitgeslagen. Later werd dit scheprad vervangen door een vijzel. En op haar beurt moest de vijzel wijken voor een dieselgemaal. Dat was in 1926. Kap en wieken van de oude molen werden gesloopt - ze leken niet meer nodig. Tot zo'n tien jaar geleden het plan ontstond, de molen weer in gebruik te nemen. Aanleiding was de herinrichting van Amstelland. Het nieuwe Diemerbos en de landbouw in de Gemeenschapspolder vereisten een betere bemaling. De kostbare restauratie werd aan de Stichting Vrienden van de Gaaspermolen toevertrouwd. De verstedelijking zorgde voor grote verandering van het landschap. Vooral sinds de Tweede Wereldoorlog zijn grote delen van het landelijk gebied ingericht als stadswijk of bedrijventerrein. De hoogbouw is vaak van verre te zien. De stad ligt in een web van spoor-, snel- en waterwegen en hoogspanningsleidingen. Uit de diepe ondergrond van de Ouderkerkerplas en Gaasperplas is het zand gewonnen waarop woonwijken en wegen zijn aangelegd. Rondom de stad liggen recreatiegebieden.

Ingangen

De bereikbaarheid wordt in detail beschreven op onze website.

Toegangsvoorwaarden
Gratis toegankelijk.
Parkeergelegenheid
Er bevinden zich zes parkeerplaatsen aan alle zijden van de plas.
Info seizoensgebonden
Het gebied is niet seizoensgebondenDe Gaasperplas is gesloten van 15 oktober tot 15 april in verband met vogels die daar komen overwinteren.
Toegankelijkheid honden
Honden toegestaan

U mag uw hond aangelijnd meenemen het gebied in. Op een aantal plaatsen mag u uw hond los laten lopen. Dit staat aangegeven op de plattegrond die in de informatiekasten hangt.

Bron
Recreatie Noord-Holland