Wandeling door Spanderswoud.

  • 5 KM
Beheerder
Goois Natuurreservaat
Startpunt
Bistro Robert (hoek Bussumergrindweg/Spanderslaan), Spanderslaan 1 in Hilversum

Toon aanrijroute

Kenschets
Het voormalige heidegebied Spanderswoud heeft een variëteit aan paddestoelen, mossen en dood hout. Het is volop beweging en wordt daardoor wel het leukste bos van Nederland genoemd.
Folder, boekjes
Boekje: Spanderswoud. Hierin vindt u natuur- en cultuurinformatie bij de route.
Verkoopadressen: bij VVV’s, tijdens IVN-wandelingen en bij Annet Hoes, Oude Amersfoortseweg 39, Hilversum, tel. (035) 624 06 08
Prijs boekje: € 1,20
Meer informatie vindt u op
www.ivngooi.nl
Omschrijving
Het Spanderswoud wordt wel het leukste bos van Nederland genoemd. Het is namelijk volop in beweging. Dode bomen en takken mogen blijven liggen om als schuilplaats te dienen voor kleine dieren en als basis voor paddestoelen en mossen. De insecten krijgen meer kans, mede doordat er geen insectendodende middelen meer mogen worden gebruikt.

Vroeger was dit een heidegebied. Halverwege de 19e eeuw werd er bos aangeplant en in 1979 aanvaardde de gemeente Hilversum een nieuw beheersplan om dit productiebos om te zetten in een meer natuurlijk bos. Het Spanderswoud is een van de eerste bossen in Nederland waar deze beheersvorm is toegepast. In 1991 heeft Hilversum het bos overgedragen aan de stichting Goois Natuurreservaat.

Bron
IVN Consulentschap Noord-Holland

Vond je dit een leuke route?