Noord-Holland pad: Julianadorp - Kolhorn

  • 22 KM
Startpunt
Noorderhaven, parkdorp Etappe 13 begint in het hart van Noorderhaven, een parkachtige en bosrijke thuishaven voor wandelaars ten oosten van Julianadorp (gemeente Den Helder). En wel bij de bushalte.

Toon aanrijroute

Kenschets
Een dagwandeling door open bollen-, polder en dijkenland, die aansluit op de route vanuit Wieringen. U start in het parkdorpje Noorderhaven en gaat via de 19e-eeuwse polder Anna Pauwlowna en Oudesluis naar Kolhorn.
Omschrijving
Een dagwandeling door open bollen-, polder- en dijkenland, in aansluiting op de eerste etappe vanuit Wieringen. U start in het parkdorpje Noorderhaven en vaart met het pontje over het Noordhollands Kanaal (1825) naar het Westeinde van de Gelderse Buurt, een lintdorp langs de Molenvaart in de polder Anna Paulowna (‘AP’ in de volksmond, in 1847 drooggemaakte kwelders). Om over de grasdijk langs het Kanaal verder te lopen en een doorsteek te maken door de bollenvelden, deels voor u opengesteld door bollenboeren.

Op de schapenrijke Zijperdijk, de noordelijke ringdijk van de polder Zijpe (1597) loopt u naar het sfeervolle dijkdorpje Oudesluis, waar vroeger de polder uitwaterde op de Zuiderzee. Hier stapt u over op resp. de noordwestelijke en noordelijke grasdijk van de Wieringerwaard, een droogmakerij uit 1611. Bij korenmolen De Hoop kunt u het polderdorp in om wat te eten of te drinken. Tot slot via het dijkbuurtje Nieuwesluis over de grasdijk van het Waardkanaal naar de ansjoviskade van Kolhorn, een voormalig Zuiderzeehaventje.
Bron
IVN Consulentschap Noord-Holland

Vond je dit een leuke route?