Kennemerduinen - Ingang Koevlak/Bleek en Berg (geel)

  • 9.5 KM
Beheerder
PWN
Startpunt
- Ingang Koevlak, langs de Zeeweg van Overveen naar Bloemendaal aan Zee - Ingang Bleek en Berg, langs de Bergweg, tussen Santpoort-Zuid en Bloemendaal

Toon aanrijroute

Parkeergelegenheid
Bij startpunten route. Voor een overzicht van de parkeertarieven, ga naar www.pwn.nl.
Type markering
De route is voorzien van houten paaltjes met gele markering
Kenschets
Wandeling vanaf de binnenduinrand door duinstruweel en duinbos
Omschrijving
De gele route is een prachtige wandeling langs de binnenduinrand in Zuid-Kennemerland. U kunt uw wandeling beginnen bij ingang Koevlak of ingang Bleek en Berg. Als u bij ingang Koevlak begint, bent u dichtbij de speelplas ’t Wed. Dit is een officieel zwemwater. Het strand en de duinen erachter bieden volop speelgelegenheid voor kinderen.

Als u vanaf ’t Wed richting het uitkijkpunt Konijnenberg loopt, ziet u dat het pad aan de linkerkant is afgezet met een veeraster. Dit is om grote grazers van het speelterrein van ’t Wed weg te houden. In de Kennemerduinen worden grote grazers ingezet bij het natuurbeheer. De duinen zijn op veel plaatsen dichtgegroeid met grassen en struiken, wat een eenzijdig beeld geeft. Dit is voor een belangrijk deel veroorzaakt door de sterke achteruitgang van de konijnenstand in de laatste 20 jaar. Om een gevarieerder en meer oorspronkelijk duinbeeld te krijgen, hebben de beheerders Schotse Hooglanders (koeien) en Koniks (paarden) uitgezet. Deze dieren vreten de begroeiing op en trappen de bodem open. Hierdoor groeien er weer kleurige mossen, kruiden en bloemen. De dieren zijn ongevaarlijk. Het is verstandig om afstand te houden (ongeveer 25 m) en ze vooral niet te aaien of te voeren, om uw eigen veiligheid te waarborgen. In de uitgestrekte duinstruwelen van het Heilige Land en het Lage Zeeveld komt u de grazers misschien wel tegen.

Op weg door de duinvalleien kruist u, na het Zeeveld, de Waterleidingweg. Langs deze weg bevinden zich putten voor drinkwaterwinning. PWN is in 2002 met de drinkwaterwinning in de Kennemerduinen gestopt. In noodsituaties kunnen de putten weer in gebruik genomen worden.

Deze wandelroute kent twee uitzichtpunten, Konijnenberg en Starreberg. Vooral vanaf Starreberg heeft u een mooi panoramazicht over de duinen. De overgangen van de binnenduinrand in het oosten, de duinstruwelen in het midden en de zeereep in het westen, zijn vanaf dit punt duidelijk zichtbaar.

De Oosterplas, nabij de Starreberg, biedt zwem- en speelgelegenheid. Het is evenals ’t Wed officieel zwemwater. Maar u kunt hier ook uitstekend van de rust en de natuur genieten. Een kleine kilometer naar het oosten ligt de ingang Bleek en Berg. Vanaf dit punt kunt u de route door struwelen en bos voortzetten richting Koevlak.
Bron
PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland

Vond je dit een leuke route?

Beoordelingen

Sandra - donderdag 01 juni 2023

Hele mooie wandeling, echt genieten. Alleen geen 9,5 kilometer. Het was volgens mijn app 11 kilometer, maar een paar kilometer cadeau is bij deze wandeling niet erg.

ElsJonkman - zaterdag 12 maart 2022

Rien Wattel - dinsdag 09 februari 2021

Heel gevarieerd, lekker veel klimmen, smalle en spannende paadjes, mooi uitzichten en doorkijkjes. Wel wat langer dan 9,5 km volgens onze apps: 10,5-11 km Maar...aanrader!!!

Rien Wattel - dinsdag 09 februari 2021

Heel gevarieerd, lekker veel klimmen, smalle en spannende paadjes, mooi uitzichten en doorkijkjes. Aanrader!

Ingrid - woensdag 18 november 2020

Wandeling van ong. 3 uur. Mooie wandeling. Van alles wat. Soms wat klimmen. Langs 2 uitzichtpunten en 2 plassen. Echt een aanrader.

Elisa - vrijdag 20 september 2019

Prachtige wandeling