TOP Purmerend

  Natuur- of recreatiegebied
  Locatie TOP
  Beemsterburgwal 1441 KB Purmerend

  Toon aanrijroute

  Aanwezige routes

  Welke routes kan ik wandelen?

  Er lopen vier gemarkeerde wandelroutes vanaf TOP Purmerend (twee routes maken geen deel uit van het wandelnetwerk,  maar zijn alleen via de routemarkering op de paaltjes te volgen). Voor meer informatie zie de website van startpunt TOP Purmerend of zie de website van wandelnetwerknoordholland.nl en kies dan de regio Laag Holland. 

  Welke routes kan ik fietsen?

  De Streekproductenroute (38 km) leidt door het bijzondere landschap van Werelderfgoed De Beemster. Een uitgestrekt gebied waar vele (boerderij)winkels het landschap compleet maken.

  De Kerckhaenroute (48 km) gaat door Zuidoostbeemster, Avenhorn, Schermerhorn. Fiets onder zeeniveau en bezoek het laagste punt van Noord-Holland. Onderweg geniet je van de landelijke omgeving en de weidse uitzichten over het Markermeer. 

  De Werelderfgoedroute (50 km) gaat door De Beemster. Vier eeuwen geleden werden hier nieuw land ingericht volgens de meting van de Gulden Snede. Een geometrische ideaal dat hier volgens zeggen perfect werd uitgevoerd. 

  De fietsroute Ode aan het schilderachtige landschap deelroute 1 (36 km) gaat door het decor van Laag Holland dat al eeuwen inspiratiebron is van menig kunstenaar. Claude Monet, Jan Toorop en zelfs Paul Signac raakten hier geïnspireerd voor het vervaardigen van hun topstukken. 

  De Gouwzeeroute (45 km) gaat langs wuivende rietkragen, oude gemalen en historische stadjes. Ontdek de prachtige omgeving rondom de Gouwzee en droogmakerij de Purmer. Onderweg komt u niet alleen typische Zuiderzeeplaatsen tegen, maar ook de mooiste vogelsoorten! 

  Aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk kunt u natuurlijk ook uw eigen route samenstellen. U bepaalt dan zelf het aantal kilometers dat u wilt fietsen. Alle trajecten zijn in beide richtingen bewegwijzerd. De dichtstbijzijnde fietsknooppunten vanaf TOP Purmerend is 49. 

  LF Waterlinieroute (410 km) tussen Edam-Bergen op Zoom.

  Voor fietsverhuur zie hier.

  Welke routes kan ik varen?

  Vaar de mooiste routes in Laag Holland door het landelijk gebied tussen het Markermeer, Amsterdam-Noord, Hoorn en Alkmaar. Onderweg ontvouwt zich een landschap met uitgestrekte weilanden, grazende koeien en dorpjes met houten huizen. De eindeloze vergezichten worden getekend door kronkelende veenriviertjes en laaggelegen graslanden.

  Sloepennetwerk:

  Of u nu een dagje gaat varen of een meerdaagse vakantie hebt gepland, het Sloepennetwerk biedt genoeg inspiratie. Langs het water komt u bordjes tegen die wijzen op de verschillende knooppunten. Aan de hand van de bordjes bepaalt u zelf de route, langs molens, musea en andere bezienswaardigheden in de regio.

  Meer informatie over bootverhuur, horeca langs de routes, bedieningstijden van bruggen en sluizen en doorvaarthoogtes, vindt u op de website van sloepennetwerk.nl of in de app van het Sloepennetwerk.

  Een sloep of fluisterboot huren: Greenjoy Purmerend, Beemsterburgwal in Purmerend

  Overige activiteiten

  Waar vind ik Rustpunten?

  Beschrijving voorzieningen

  Waar kan ik iets eten of drinken?

  Kijk voor een actueel aanbod van horecagelegenheden op de website van Bureau Toersime Laag Holland

  Wat kan ik nog meer doen in de omgeving?

  Kijk voor meer leuke activiteiten en evenementen in de regio Laag Holland zie de website van Bureau Toersime Laag Holland

  Waar kan ik overnachten?

  Beschrijving omgeving

  Purmerend is het hart van Laag Holland. Dat maakt de stad de ideale basis om een mooie wandeling, fietstocht of vaarroute te starten en al het moois van de regio te ontdekken. Maar ook de stad zelf is de moeite waard. In 1484 kreeg Purmerend als enige plaats in de regio marktrechten en die handelsgeest zit er nog steeds goed in! Je kunt je hier de hele dag vermaken met shoppen in de vele bijzondere winkeltjes die de stad rijk is. Tussendoor plof je neer bij één van de vele restaurants en cafés voor een verfrissend drankje of iets lekkers te eten. Met alle streekproducten die Laag Holland biedt, kan het niet anders dan heerlijk smaken!

  Bron
  Recreatie Noord-Holland