TOP Schagen

  Natuur- of recreatiegebied
  Locatie TOP
  Stationsweg 1741 EM Schagen

  Toon aanrijroute

  Aanwezige routes

  Welke routes kan ik fietsen?

  Vanuit Schagen kunt u naar de Westfriese Omringdijk-route fietsen. Deze route is meer dan honderd kilometer, maar u kunt ook een stukje doen. Fiets bijvoorbeeld naar Eenigenburg dan ziet u de middeleeuwse dwangburcht ’t Huys te Nuwendore (voor deze route de volgende knooppunten volgen vanaf TOP Schagen: 45,25,43, en 32)

  Historische fietsroute (46 km). Als u drie uur de tijd en de energie heeft kunt u een mooie route fietsen door historische dorpen als Kerkbuurt, Waarland, Sint Maartensbrug en Tuitjenhorn. Het is een historische route omdat enkele dorpen al rond het jaar 100 bestonden. Wat ziet u er nog van terug? Karakteristieke boerderijen, kerkjes, molens en weids landschap.

  Stolpenroute Schagen (34 km). Het is een prachtige route langs authentieke boerderijen.

  Rondje Petten en Schagen (30 km). Volg de volgende knooppunten vanaf TOP Schagen: 45,25,43,32,80,40,29,88,87,33,37,31,79,32,44,35,45

  Aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk kunt u uw eigen route samenstellen. U bepaalt dan zelf het aantal kilometers dat u wilt fietsen. Alle trajecten zijn in beide richtingen bewegwijzerd. De dichtstbijzijnde knooppunten vanaf TOP Schagen is 45.

  Landelijke fietsroutes (LF-routes) zijn in twee richtingen bewegwijzerde langeafstandsfietsroutes. Ze zijn ideaal voor het plannen van een meerdaagse fietstocht. In de omgeving van de TOP loopt de Nederlandse Kustroute, die bestaat uit twee LF-routes:

  LF1 Noordzeeroute (330 km) gaat van Den Helder naar Sluis,

  LF10 Waddenzeeroute (275 km) gaat van Callantsoog naar Bad Nieuweschans.

  Welke routes kan ik wandelen?

  Hier treft u gemarkeerde rondwandelingen van het wandelnetwerk Regio Kop van Noord-Holland, startpunt Station Schagen.

  Het Groot-Frieslandpad is een langeafstandswandelroute (362 km) dat in 23 etappes van de Noordzeekust tot over de Duitse grens gaat. De route is in beide richtingen bewegwijzerd. Etappe 2 loopt van Schoorl naar Dirkshorn (16 km).

  Welke routes kan ik varen?

  Voor de vaarrecreanten is de Recreatiehaven van Schagen langs de 245 (vaarknooppunt 18) zeker een aanrader. De haven ligt op ca 500 meter loopafstand van het centrum van de stad en de faciliteiten zijn modern en optimaal, er is ook gratis stacaravan-parkeerplaats.

  Vaar de mooiste routes in Holland boven Amsterdam en ontdek de regio vanaf het water. Of u nu een dagje gaat varen of een meerdaagse vakantie hebt gepland, het Sloepennetwerk biedt genoeg inspiratie. Langs het water komt u bordjes tegen die wijzen op de verschillende knooppunten. Aan de hand van de bordjes bepaalt u zelf de route, langs molens, musea en andere bezienswaardigheden.

  Meer informatie over bootverhuur, horeca langs de routes, bedieningstijden van bruggen en sluizen en doorvaarthoogtes, vindt u op de website www.sloepennetwerk.nl of in de app van het Sloepennetwerk.

  Beschrijving voorzieningen

  Waar kan ik iets eten of drinken?

  Kijk voor een overzicht van restaurants in Schagen en omgeving op de website van www.hollandbovenamsterdam.nl.

  Waar kan ik overnachten?

  • Hotel van Schagen, Rensgars 24, Schagen
  • Slot Hotel Igesz, Slotplein 4, Schagen
  • Rumors Hotel, Markt 15, Schagen
  • Het Torenhuys, Torenplein 4, Schagen

  Kijk voor nog meer mogelijkheden en meer informatie in de omgeving op www.hollandbovenamsterdam.com/overnachten/ of voor een leuke bed & breakfast op www.bedandbreakfast.nl.

  Wat kan ik nog meer doen in de omgeving?

  Kijk voor meer leuke bezienswaardigheden, activiteiten en actuele informatie over evenementen op www.hollandbovenamsterdam.com.

  Beschrijving omgeving

  Schagen is een levendige winkelstad met terrassen rond de kerk aan de markt. Schagen heeft een regionale functie. In de zomer wordt elke donderdag een grote Westfriese markt gehouden met optocht in klederdracht. Één week voor Pasen wordt jaarlijks in de stad Paasvee gevierd, naast andere goed bezochte (muziek)feesten. De natuur, de ruimte en de rust worden hier gecombineerd met een gezellig en divers uitgaansleven, volop evenementen en strandplezier. Met een kustlijn van 17 kilometer is het strand altijd dichtbij. 

  Bron
  Recreatie Noord-Holland