TOP Hoogwoud

  Natuur- of recreatiegebied
  Locatie TOP
  P aan de Oosterboekelweg (bij partycentrum Opstap) 1718 AG Hoogwoud

  Toon aanrijroute

  Aanwezige routes

  Welke routes kan ik fietsen?

   Vanaf TOP Hoogwoud kunt u in drie richtingen fietsen.

  • In oostelijke richting fietst u via knooppunt [17] het prachtige landelijke gebied in. Heeft u ooit wel eens over het Blôte Bienenpad gereden? Het hierop aansluitende Pannepad loopt langs de Kolk van Dussen. Aan de noordkant van de Kolk loopt de eeuwenoude Omringdijk die de regio Westfriesland omsluit. Waar nu de Wieringermeer ligt, lag achter de dijk de Zuiderzee.
  • In zuidelijke richting vindt u voorbij knooppunt [39] de oude polders, waaronder de Wogmeer, Waasdorpermeer en Braakpolder. De Westerveer staat bekend om zijn weidevogels.
  • In noordelijke richting fietst u via knooppunt [01] naar knooppunt [02]. Westelijk hiervan fietst u langs de Langereis. Verder naar het westen vindt u het lage land dat in de middeleeuwen is ontstaan door ontginning van het hoogveen.

   

  Aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk kunt u natuurlijk ook uw eigen route samenstellen. U bepaalt dan zelf het aantal kilometers dat u wilt fietsen. Alle trajecten zijn in beide richtingen bewegwijzerd. Het dichtstbijzijnde knooppunt vanaf TOP Hoogwoud is 01. 

  Westfriese Omringdijk (126 km) is een regionale langeafstandsroute die de dijk volgt en die u dit provinciale monument in zijn geheel laat beleven.

  Landelijke Fietsroutes (LF-routes) zijn in twee richtingen bewegwijzerde langeafstandsfietsroutes. Ze zijn ideaal voor het plannen van een meerdaagse fietstocht. Door Westfriesland lopen twee LF-routes:

  Welke routes kan ik wandelen?

  In de dorpskernen Hoogwoud, Opmeer en Spanbroek zijn verschillende wandelroutes bewegwijzerd met bordjes van de KNAU en stickers op lantaarnpalen. Er zijn vier startpunten: wijksteunpunt De Lindehof en sport- en recreatieterrein De Weijver in Hoogwoud, het gemeentehuis in Opmeer en wijksteunpunt De Schakel in Spanbroek. Bij de startpunten zijn kaartjes van de wandelroutes verkrijgbaar. U kunt ze ook downloaden via www.opmeeractief.nl/activiteiten/.

  Het Recreatieschap is volop bezig Westfriesland te voorzien van een uitgebreid wandelnetwerk, dat aansluit op de andere wandelnetwerken in Noord-Holland. Het dichtstbijzijnde startpunt vanaf TOP Hoogwoud is startpunt De Weijver .

  Welke routes kan ik varen?

  Het vaarroutenetwerk Westfriesland maakt de regio op een aantrekkelijke manier toegankelijk.

  Het vaarroutenetwerk Westfriesland is bewegwijzerd door middel van knooppunten en sluit aan op het sloepennetwerk. Het vaarroutenetwerk Westfriesland is vooral geschikt voor kleinere boten; de boten die gebruikmaken van het sloepennetwerk zijn in een aantal gevallen te groot voor het Westfriese vaarroutenetwerk. Bekijk daarom van tevoren de doorvaarthoogtes en dieptes op de app en de routeplanner van www.sloepennetwerk.nl of op www.vaarroutenetwerk.nl.

  Beschrijving voorzieningen

  Waar kan ik iets eten of drinken?

  De gemeente Opmeer biedt ruime gelegenheid voor een hapje, een drankje of een gezellig terrasje. Waarbij gastvrijheid binnen Opmeer ‘gewoon’ is en speciale, seizoensgebonden arrangementen uw bezoek net dat beetje ‘anders’ maken! Kijk voor meer informatie en adressen op www.opmeergewoonanders.nl (eten en drinken).

  Waar vind ik Rustpunten?

  Ga naar www.rustpunt.nu en bereken je route met de Rustpuntzoeker.

  Wat kan ik nog meer doen in de omgeving?

  • Historische stolpboerderijen in de omgeving van Hoogwoud zijn te vinden aan de Gouwe, Tropweere, Koningspade, Lagehoek, Kaag, Zandwerven en de Zomerdijk
  • Museumboerderij West-Frisia
  • Molen De Lastdrager (meestal open op woensdag- en zaterdagmiddag bij voldoende wind)
  • Molen van polder De Lage Hoek / De Vier Winden, Langereis 2, Hoogwoud (beperkt open), www.westfriesgenootschap.nl (zie ook op Facebook)
  • Sport- en recreatieterrein De Weijver, met o.a.: pannakooi, skatebaan, sportvelden, beachvolleyveld, natuurspeeltuin.
  • Raadhuis, Spanbroekerweg 39, Spanbroek
  • ’t Kerkhuys
  • Oorlogsmonument 'Short Stirling', A.C. de Graafweg, Opmeer

  Kijk voor meer leuke bezienswaardigheden, activiteiten en actuele informatie over evenementen op www.opmeergewoonanders.nl en www.facebook.com/opmeeractief.

  Waar kan ik kano huren:

  Waar kan ik overnachten?

  De gemeente Opmeer kent geen grote hotels, wel zijn er tal van leuke bed & breakfasts, campings en recreatiewoningen. Zo kunt u slapen in een tram, een kant-en-klare luxe wigwam of een boerenbedstee bij leuke families. Aan u de keuze, kijk voor meer informatie op www.opmeergewoonanders.nl (overnachten) of www.bedandbreakfast.nl

  Beschrijving omgeving

  Welkom in de gemeente Opmeer, u bevindt zich in de dorpskern van Hoogwoud. Binnen een straal van vijfhonderd meter vindt u hier historische stolpboerderijen, het oude stadhuis, een poldermolen, het sport- en recreatieterrein De Weijver en de Museumboerderij West-Frisia uit 1857.

  Bron
  Recreatie Noord-Holland