TOP De Helderse Vallei

  Natuur- of recreatiegebied
  Locatie TOP
  P aan de Jan Vervailleweg (De Helderse Vallei) 1783 DA Den Helder

  Toon aanrijroute

  Aanwezige routes

  Welke routes kan ik fietsen?

  • Vanaf entree bij Klimpark De Klimvallei start een ATB route
  • De zuidelijke route (12 km), voert vanaf De Helderse Vallei door Mariëndal, langs het bollengebied en door de Noordduinen. Knooppunten vanaf TOP De Helderse Vallei: 02,99,22,08,05,02
  • De noordelijke route (18 km) brengt u vanaf De Helderse Vallei naar de Zeepromenade, door Huisduinen en langs de Donkere Duinen. Knooppunten vanaf TOP De Helderse Vallei: 02,05,04,02
  • Een combinatie van beide routes (26 km) kunt u rijden via knooppunten: 02,99,22,08,05,04,02
  • Het Rondje Den Helder heeft de vorm van een acht en is uitgezet door Landschap Noord-Holland. Het voert de fietser langs veel mooie plekken van Den Helder. Knooppunten vanaf TOP De Helderse Vallei: 02,04,20,21,6,99,02,05,08,94,93,18,22,99,02.
  • Op de website en de app van www.route.nl zijn nog meer fietsroutes in de omgeving van de TOP te ontdekken.

  Aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk kunt u natuurlijk ook uw eigen route samenstellen. U bepaalt dan zelf het aantal kilometers dat u wilt fietsen. Alle trajecten zijn in beide richtingen bewegwijzerd. Het dichtstbijzijnde knooppunt vanaf TOP De Helderse Vallei is 02.

  Landelijke Fietsroutes (LF-routes) zijn in twee richtingen bewegwijzerde langeafstandsfietsroutes. Ze zijn ideaal voor het plannen van een meerdaagse fietstocht.

  Welke routes kan ik wandelen?

  Hier treft us gemarkeerde rondwandelingen van het wandelnetwerk Regio Kop van Noord-Holland, startpunt De Helderse Vallei.

  Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelroute (270 km) die in 13 etappes van Texel naar Huizen gaat. De route is in beide richtingen bewegwijzerd.

  Welke routes kan ik varen?

  • Natuurroute (4 km) gaat langs de binnenduinrand van de gemeente Den Helder. 
  • Dorpsroute (15 km), de meest zuidelijke route, loopt langs de buitenranden van Julianadorp. 
  • Boerenlandroute (14 km) gaat dwars door de bollenvelden. 
  • Stad- en stellingroute (6 km) vaart langs Fort Erfprins en Willemsoord. 

  Echte avonturiers kunnen de Noordzee trotseren in hun zeekayak (via de aangewezen botenvakken, aanmelden bij de Rijkshavenmeester, 0223-657522).

  Op www.sloepennetwerk.nl is het met behulp van vaarknooppunten mogelijk uw eigen vaarroute samen te stellen met leuke stopplaatsen onderweg. Er is ook een handige app ontwikkeld, te vinden onder ‘Sloepennetwerk’ in de App Store of Google Play. Hiermee heeft u de routekaarten altijd bij de hand.

  Het sloepennetwerk is in ontwikkeling. Kijk voor de actuele situatie op de website.

  Waar kan ik paardrijden?

  In Den Helder zijn officiële ruiterpaden. Deze lopen om de Grafelijkheidsduinen heen en van strandslag 1 bij Huisduinen tot strandslag 3 bij Duinoord. Daarnaast loopt er een ruiterpad langs de kanoroute richting Julianadorp. Ook wordt er in Mariëndal gereden. Let op, honden mogen daar loslopen.

  Op het strand van Den Helder zijn paarden niet toegestaan in de periode van 1 mei t/m 1 oktober van 9-19 uur.

  Op het terrein van De Helderse Vallei is een paarden‘parkeerplaats’ aangelegd. Hier kunt u als eigenaar uw paard tijdelijk vastzetten, zodat u tijd heeft om bijvoorbeeld het bezoekerscentrum te bezoeken en iets te drinken.  Voor verdere informatie over ruiterpaden, binnen- en buitenritten kunt u terecht bij de lokale maneges:

  Beschrijving voorzieningen

  Waar kan ik iets eten of drinken?

  Wat kan ik nog meer doen in de omgeving?

  Een kano huren kan bij:

  Waar kan ik overnachten?

  Beschrijving omgeving

  De Helderse Vallei is een bezoekerscentrum tussen het bos de Donkere Duinen, natuurgebied De Helderse Duinen en recreatiegebied Mariëndal. Behalve het bezoekerscentrum vindt u hier het Blote Voetenpad, een kinderboerderij, speelvoorzieningen, openluchttheater, uitkijktoren, Klimpark De KlimVallei en diverse horecagelegenheden. Vanaf dit recreatieknooppunt kunt u op verschillende manieren de natuur beleven! Trek te voet of met de fiets door bos, duinen, struingebied en over het Noordzeestrand. Ook met de kano kunt u vanaf het water de omgeving verkennen.

  Bron
  Recreatie Noord-Holland