TOP Anna Paulowna

  Natuur- of recreatiegebied
  Locatie TOP
  P aan de Smidsweg (schuin tegenover Cafetaria Ben) 1761 BJ Anna Paulowna

  Toon aanrijroute

  Aanwezige routes

  Welke routes kan ik fietsen?

  Op de website en de app van www.route.nl zijn leuke fietsroutes in de omgeving van de TOP te ontdekken, zoals:

  Aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk kunt u natuurlijk ook uw eigen route samenstellen. U bepaalt dan zelf het aantal kilometers dat u wilt fietsen. Alle trajecten zijn in beide richtingen bewegwijzerd. Het dichtstbijzijnde knooppunt vanaf TOP Anna Paulowna is 15.

  Landelijke Fietsroutes (LF-routes) zijn in twee richtingen bewegwijzerde langeafstandsfietsroutes. Ze zijn ideaal voor het plannen van een meerdaagse fietstocht. In de Kop van Noord-Holland lopen drie LF-routes:

  In Hollands Kroon zijn op meerdere locaties oplaadpunten voor elektrische fietsen. Kijk voor een actueel overzicht op www.oplaadpunten.nl.

  Welke routes kan ik wandelen?

  Hier treft u gemarkeerde rondewandelingen van het wandelnetwerk Regio Kop van Noord-Holland, startpunt Anna Paulowna.

  Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelroute (270 km) die in 13 etappes van Texel naar Huizen gaat.  De route is in beide richtingen bewegwijzerd.

  • Etappe 4 loopt van Julianadorp naar Kolhorn (22 km)
  • Etappe 5 loopt van Den Oever naar Kolhorn (29 km)

  Welke routes kan ik varen?

  Waterliefhebbers zijn helemaal op hun plek in Hollands Kroon. Jong en oud kunnen zich urenlang vermaken op en langs de Waddenzee, het Amstelmeer, het IJsselmeer en de kleinere binnenwateren. Waar dijken zijn, is water. Met haar jacht- en plezierhavens verwelkomt Hollands Kroon jaarlijks veel vissers, zeilers en pleziervaart. Kijk voor meer informatie op www.bezoekhollandskroon.nl (Recreatie en Cultuur / Water & watersport).

  Op www.sloepennetwerk.nl is het met behulp van vaarknooppunten mogelijk uw eigen vaarroute samen te stellen met leuke stopplaatsen onderweg. Er is ook een handige app ontwikkeld, te vinden onder ‘Sloepennetwerk’ in de App Store of Google Play. Hiermee heeft u de routekaarten altijd bij de hand.

  Het sloepennetwerk in Hollands Kroon is in ontwikkeling. Kijk voor de actuele situatie op de website.

  Beschrijving voorzieningen

  Waar kan ik iets eten of drinken?

  Maak uw dag compleet met een lunch of diner in een van de sfeervolle restaurants. Kijk voor een overzicht van de horecagelegenheden op www.bezoekhollandskroon.nl (Recreatie en cultuur).

  Wat kan ik nog meer doen in de omgeving?

  In Hollands Kroon is het hele jaar door genoeg te zien en te beleven! Uitgestrekte bollenvelden, bedrijvigheid in de havens, plezier op en aan het water ... of bezoek een van de vele jaarlijkse evenementen:

  Een sloep, boot of kano huren

  Op diverse plaatsen in Hollands Kroon worden kano’s en bootjes verhuurd. Kijk voor meer informatie op www.bezoekhollandskroon.nl (Recreatie en Cultuur / Water & watersport).

  Waar kan ik overnachten?

  Beleef Hollands Kroon voor een nacht, een weekend of een week. Kijk voor overnachtingsmogelijkheden op www.bezoekhollandskroon.nl (Overnachten) of voor een leuke bed & breakfast op www.bedandbreakfast.nl.

  Beschrijving omgeving

  Anna Paulowna was de gemalin van Koning Willem II. Zij gaf haar naam aan de ruim 5.000 hectare grote polder, die tijdens het bewind van haar man in 1845 en 1846 werd ingedijkt en drooggemalen. Deze nieuwe polder was aangelegd op de vroegere waardgronden tegenover het voormalige eiland Wieringen. De verzilte grond bleek echter ongeschikt voor de landbouw. Enkele decennia later, na het uitspoelen van het zout, was de grond wel zeer geschikt voor de bollenteelt. Het is nu het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld.

  Bron
  Recreatie Noord-Holland