TOP Gemaal Lely

  Natuur- of recreatiegebied
  Locatie TOP
  P aan de Zuiderdijkweg bij Gemaal Lely 1771 SH Wieringerwerf

  Toon aanrijroute

  Aanwezige routes

  Welke routes kan ik fietsen?

  Aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk kunt u natuurlijk ook uw eigen route samenstellen. U bepaalt dan zelf het aantal kilometers dat u wilt fietsen. Alle trajecten zijn in beide richtingen bewegwijzerd. Het dichtstbijzijnde knooppunt bevindt zich ca. 400 m ten zuidwesten van deze TOP en is 98.

  De Westfriese Omringdijk (126 km) is een regionale langeafstandsroute die de dijk volgt en die u dit provinciale monument in zijn geheel laat beleven.

  Landelijke Fietsroutes (LF-routes) zijn in twee richtingen bewegwijzerde langeafstandsfietsroutes. Ze zijn ideaal voor het plannen van een meerdaagse fietstocht.

  In Medemblik kunt u op verschillende plaatsen fietsen huren, onder andere bij het havenkantoor van Pekelharinghaven. Kijk voor meer informatie op www.stadshavensmedemblik.nl

  In Hollands Kroon zijn op meerdere locaties oplaadpunten voor elektrische fietsen. Kijk voor een actueel overzicht op www.oplaadpunten.nl.

  Welke routes kan ik wandelen?

  De dichtsbijzijnde startpunten met gemarkeerde rondwandelingen van het wandelnetwerk Regio Kop van Noord-Holland vanaf TOP Gemaal Lely zijn startpunt Onderdijk of, iets verder weg, startpunt Lambertschaag.

  Er zijn verschillende mooie wandelroutes in de regio te vinden op de website van de gemeente Hollands Kroon.

  Langeafstandswandelroutes:

  • Zuiderzeepad (LAW 8) rond het IJsselmeer (400 km), Etappe 26 gaat van Den Oever naar Medemblik (22 km) en komt langs deze TOP.
  • Groot Frieslandpad (LAW 14) van Bergen aan Zee naar Leer (Duitsland) (362 km), Etappe 5 gaat van Aartswoud naar Medemblik (15 km) en Etappe 6 gaat van Medemblik naar Wervershoof (9 km).

  In Hollands Kroon en Medemblik zijn tientallen geocaches te vinden. Actuele routes zijn te vinden op www.geocaching.com.

  Welke routes kan ik varen?

  Waterliefhebbers zijn helemaal op hun plek in Hollands Kroon. Jong en oud kunnen zich urenlang vermaken op en langs de Waddenzee, het Amstelmeer, het IJsselmeer en de kleinere binnenwateren. Waar dijken zijn, is water. Met haar jacht- en plezierhavens verwelkomt Hollands Kroon jaarlijks veel vissers, zeilers en pleziervaart. Kijk voor meer informatie op www.bezoekhollandskroon.nl (Recreatie en Cultuur / Water & watersport).

  Op www.sloepennetwerk.nl is het met behulp van vaarknooppunten mogelijk uw eigen vaarroute samen te stellen met leuke stopplaatsen onderweg. Er is ook een handige app ontwikkeld, te vinden onder ‘Sloepennetwerk’ in de App Store of Google Play. Hiermee heeft u de routekaarten altijd bij de hand.

  Het sloepennetwerk in Hollands Kroon is in ontwikkeling. Kijk voor de actuele situatie op de website.

  Ook het IJsselmeer bij Medemblik is een fantastisch watersportgebied. Daarnaast kunt u de regio Westfriesland met een sloep of fluisterboot (een zogeheten ‘miespelskuit’) ontdekken via het vaarroutenetwerk Westfriesland. Vaarknooppunt 57 bevindt zich ca. 500 m ten zuiden vanaf deze TOP. Vanaf hier kunt u uw eigen route uitstippelen. 

  Overige activiteiten

  Waar vind ik rustpunten?

  Ga naar www.rustpunt.nu en bereken je route met de Rustpuntzoeker.

  Beschrijving voorzieningen

  Waar kan ik iets eten of drinken?

  Maak uw dag compleet met een lunch of diner in een van de sfeervolle restaurants. In Hollands Kroon en Medemblik zijn diverse cafés, terrassen en restaurants waar u terecht kunt. Kijk voor een overzicht van de horecagelegenheden op www.bezoekhollandskroon.nl (Recreatie en cultuur) of www.inmedemblik.nl.

  Wat kan ik nog meer doen in de omgeving?

   

  In Hollands Kroon is het hele jaar door genoeg te zien en te beleven! Uitgestrekte bollenvelden, bedrijvigheid in de havens, plezier op en aan het water ... of bezoek een van de vele jaarlijkse evenementen:

  Kijk voor informatie en voor meer leuke uitstapjes op www.bezoekhollandskroon.nl.

  In Medemblik zijn elk jaar diverse (watersport)evenementen. Kijk voor de activiteitenkalender op www.inmedemblik.nl.

  Een sloep, boot of kano huren

  Op diverse plaatsen in Medemblik en Hollands Kroon worden kano’s en bootjes verhuurd. Kijk voor meer informatie op www.stadshavensmedemblik.nl of op www.bezoekhollandskroon.nl (Recreatie en Cultuur / Water & watersport).

  Waar kan ik overnachten?

  Beleef Hollands Kroon voor een nacht, een weekend of een week. Kijk voor overnachtingsmogelijkheden op www.bezoekhollandskroon.nl (Overnachten) of voor een leuke bed & breakfast op www.bedandbreakfast.nl.

  Beschrijving omgeving

  Het polderse land, het leven aan de Waddenzee, de agrarische velden en de vele binnenwateren. Een weids landschap, maar toch ligt alles binnen handbereik. Goede restaurants, bijzondere musea, cultureel erfgoed, watersport en plezierhavens... Hollands Kroon en Westfriesland hebben het samen allemaal.

  Bron
  Recreatie Noord-Holland