TOP Obdam

  Natuur- of recreatiegebied
  Locatie TOP
  Q-Park P+R Stationsweg 1713 HE Obdam

  Toon aanrijroute

  Aanwezige routes

  Welke routes kan ik fietsen?

  Aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk kunt u natuurlijk ook uw eigen route samenstellen. U bepaalt dan zelf het aantal kilometers dat u wilt fietsen. Alle trajecten zijn in beide richtingen bewegwijzerd. Het dichtstbijzijnde knooppunt vanaf TOP Obdam is 43. 

  Westfriese Omringdijk (126 km) is een regionale langeafstandsroute die de dijk volgt en die u dit provinciale monument in zijn geheel laat beleven.

  Landelijke Fietsroutes (LF-routes) zijn in twee richtingen bewegwijzerde langeafstandsfietsroutes. Ze zijn ideaal voor het plannen van een meerdaagse fietstocht. In de omgeving van TOP Obdam loopt de LF15 Boerenlandroute (260 km) van Alkmaar via Hoorn en Enkhuizen naar Enschede.

  Welke routes kan ik wandelen?

  Hier treft u gemarkeerde wandelroutes van het wandelnetwerk regio Westfriesland.

  Themaroute Heerhugopad (26,4 km). De route is in beide richtingen bewegwijzerd.

  Themaroute Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelroute (270 km) die in 13 etappes van Texel naar Huizen gaat. De route is in beide richtingen bewegwijzerd.

  • Etappe 6 loopt van Kolhorn naar Obdam (21 km)
  • Etappe 7 loopt van Obdam tot Driehuizen (19 km)

  Welke routes kan ik varen?

  Het vaarroutenetwerk Westfriesland maakt de regio op een aantrekkelijke manier toegankelijk.

  Het vaarroutenetwerk Westfriesland is bewegwijzerd door middel van knooppunten en sluit aan op het sloepennetwerk. Het vaarroutenetwerk Westfriesland is vooral geschikt voor kleinere boten; de boten die gebruikmaken van het sloepennetwerk zijn in een aantal gevallen te groot voor het Westfriese vaarroutenetwerk. Bekijk daarom van tevoren de doorvaarthoogtes en dieptes op de app en de routeplanner van www.sloepennetwerk.nl of op www.vaarroutenetwerk.nl.

  Even ten westen van Obdam loopt de vaarroute tussen Rustenburg en Verlaat. Via de route zijn verschillende rondjes mogelijk. Zo kan een rondje door Alkmaar gevaren worden, maar zijn het Amstelmeer, Alkmaardermeer en Edam eveneens bereikbaar. Bijzonder in deze route is dat de sluis bij Rustenburg deels bediend wordt door vrijwilligers.

  Beschrijving voorzieningen

  Waar kan ik iets eten of drinken?

  Aan de Dorpsstraat zijn diverse gelegenheden om iets te eten en te drinken. Zowel voor een uitgebreide maaltijd als voor een gezellig drankje kunt u een plekje vinden in Obdam.

  Waar vind ik Rustpunten?

  Ga naar www.rustpunt.nu en bereken je route met de Rustpuntzoeker.

  Wat kan ik nog meer doen in de omgeving?

  Kijk voor meer informatie over bovenstaande bezienswaardigheden op www.westfriesland.nl (musea & attracties). Meer euke activiteiten en evenementen in de wijde regio vindt u op www.hollandbovenamsterdam.com.

  Waar kan ik een sloep, boot of kano huren?

  Waar kan ik overnachten?

  In de omgeving zijn diverse overnachtingsmogelijkheden, campings en leuke bed & breakfasts te vinden. Kijk voor meer informatie op www.westfriesland.nl (Overnachtingen), www.hollandbovenamsterdam.com en www.bedandbreakfast.nl.

  Beschrijving omgeving

  Het dorp Obdam is landelijk gelegen tussen de polders Wogmeer en Berkmeer. De naam komt al rond 1120 voor in de archieven en verwijst naar de vroege situatie van de nederzetting. Het was een plaats op of aan een dam in het natte veengebied waaruit de streek toen bestond. Om zichzelf tegen de veelvoorkomende overstromingen te beschermen, bouwden de bewoners van Obdam als eerste in de regio een dwarsdijk. Na de ontginning en bedijking van de polders bestond de beroepsbevolking van Obdam voornamelijk uit agrariërs en later tuinders.

  Bron
  Recreatie Noord-Holland