TOP De Hulk

  Natuur- of recreatiegebied
  Locatie TOP
  P aan de Zesstedenweg 1634 DP Scharwoude

  Toon aanrijroute

  Aanwezige routes

  Welke routes kan ik fietsen?

   In de buurt van deze TOP liggen drie fietsknooppunten van waaruit u prachtig kunt fietsen.

  • Knooppunt [58] (noordoostelijke richting) brengt u via [59]  langs het Markermeer naar Hoorn. In Hoorn zelf kunt u prima fietsen, maar veel leuker is het om het historisch centrum te voet te verkennen. Download voor alle informatie de Hoorn-app via de App Store of Google Play.
  • Knooppunt [36] (zuidoostelijke richting) bevindt zich in Scharwoude. Van daaruit fietst u over de dijk naar Etersheim waar u het schooltje van Dik Trom tegenkomt. U kunt ook richting de Beemster fietsen langs de prachtige molens van Schermerhorn.
  • Knooppunt [19] (noordelijke richting, onder de A7 door) ligt in Berkhout. Hiervandaan kunt u het landelijk gebied tussen Hoorn en Avenhorn, de Goorn, Spierdijk en Bobeldijk ontdekken.
  • Westfriesland met Stoomtram en fiets (37 km)

   

  Aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk kunt u uw eigen route samenstellen. U bepaalt dan zelf het aantal kilometers dat u wilt fietsen. Alle trajecten zijn in beide richtingen bewegwijzerd. De dichtstbijzijnde knooppunten (zie ook hierboven) vanaf TOP De Hulk zijn 58, 36 en 19.  

  Westfriese Omringdijk (126 km) is een regionale langeafstandsroute.

  Landelijke Fietsroutes (LF-routes) zijn in twee richtingen bewegwijzerde langeafstandsfietsroutes, ideaal voor een meerdaagse fietstocht. Langs TOP De Hulk lopen:

  Welke routes kan ik wandelen?

  De dichtstbijzijnde startpunten vanaf TOP De Hulk zijn startpunt De Hulk en startpunt Scharwoude, maar vlak bij de TOP kunt u vanaf keuzepunt 89 twee routes oppakken:

  • De gele route (3 km) is een rondje dat loopt door De Hulk, het Dwaalpark en over de Westfriese Omringdijk.
  • De blauwe route (4,8 km) loopt door De Hulk, over de eeuwenoude Westfriese Omringdijk en een stukje door het Dwaalpark van de gemeente Hoorn.

  Welke routes kan ik varen?

  In De Hulk kunt u ook varen. Bij het gemaal onderaan de dijk is een kano-overstapplaats. Hier kunt u vanuit het Markermeer overstappen naar het binnenvaarwater. Vaar de prachtige route richting polder de Westerkogge, waar het water de dijkdorpen met elkaar verbindt. Vanaf het water geniet u van de weidse omgeving en de fraaie stolpboerderijen.

  Het vaarroutenetwerk Westfriesland maakt de regio op een aantrekkelijke manier toegankelijk.

  Het vaarroutenetwerk Westfriesland is bewegwijzerd door middel van knooppunten en sluit aan op het sloepennetwerk. Het vaarroutenetwerk Westfriesland is vooral geschikt voor kleinere boten; de boten die gebruikmaken van het sloepennetwerk zijn in een aantal gevallen te groot voor het Westfriese vaarroutenetwerk. Bekijk daarom van tevoren de doorvaarthoogtes en dieptes op de app en de routeplanner van www.sloepennetwerk.nl of op www.vaarroutenetwerk.nl.

  Beschrijving voorzieningen

  Waar kan ik iets eten of drinken?

  In Hoorn is de horeca ruim vertegenwoordigd. Er is voor ieder wat wils: van een eenvoudige lunch tot een culinair diner bij een van de toprestaurants die Hoorn rijk is.

  Kijk voor meer informatie op www.westfriesland.nl (Eten & uitgaan) of download de Hoorn-app via de App Store of Google Play.

  Wat kan ik nog meer doen in de omgeving?

  Op www.mooihoorn.nl vindt u tal van activiteiten, van musea tot evenementen (www.mooihoorn.nl/agenda). U kunt ook de Hoorn-app downloaden via de App Store of Google Play, vol informatie over kunst en cultuur in de gemeente Hoorn. De app bevat ook een route langs de kunstgaleries in de binnenstad.

  Hieronder een greep uit de vele bezienswaardigheden en activiteiten in de omgeving:

  Waar kan ik een sloep, (fluister)boot of kano huren?

  Waar kan ik overnachten?

  In de regio zijn diverse overnachtingsmogelijkheden, campings, recreatieparken en leuke bed & breakfasts te vinden. Kijk voor meer informatie op www.westfriesland.nl (Overnachtingen) en www.bedandbreakfast.nl.

  Beschrijving omgeving

  Achter de eeuwenoude Westfriese Omringdijk, op het kruispunt van de trekvaarten naar Alkmaar en Amsterdam ligt De Hulk. Een open en parkachtig gebied, waarin bomen, struiken en grasland elkaar afwisselen en dat slechts door de Alkmaarder Trekvaart wordt gescheiden van het Dwaalpark in Hoorn. Een fietsbrug verbindt de beide gebieden. Een deel van De Hulk wordt ingezet voor natuurontwikkeling, met uiteenlopende planten- en diersoorten. Het gebied is 116 voetbalvelden groot en ingedeeld in een binnen- en buitendijks gebied. U kunt er heerlijk wandelen, fietsen, vissen en varen.

  Bron
  Recreatie Noord-Holland