TOP Koopmanspolder

  Natuur- of recreatiegebied
  Locatie TOP
  P aan De Vooroever 1619 JV Andijk

  Toon aanrijroute

  Aanwezige routes

  Welke routes kan ik fietsen?

  • Rondje Andijk (19 km) gaat langs het IJsselmeer, door Andijk en polder Het Grootslag. Knooppunten vanaf TOP Koopmanspolder: 16,15,13,25,52,16  
  • Rondje Medemblik (20 km) leidt u langs het IJsselmeer en de historische stad Medemblik. Knooppunten vanaf TOP Koopmanspolder: 16,57,74,90,89,74,57,16  
  • Het rijke land (35 km)
  • Westfriese Winkeltjesroute Toen en Nu (Route A:20 km Route A + B: 40 km) 
  • Over dijken, molens en gemalen (45 km of 72 km)

  Aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk kunt u natuurlijk ook uw eigen route samenstellen. U bepaalt dan zelf het aantal kilometers dat u wilt fietsen. Alle trajecten zijn in beide richtingen bewegwijzerd. Het dichtstbijzijnde knooppunt vanaf TOP Koopmanspolder is 16.    

  Westfriese Omringdijk (126 km) is een regionale langeafstandsroute die de dijk volgt en die u dit provinciale monument in zijn geheel laat beleven.

  Landelijke Fietsroutes (LF-routes) zijn in twee richtingen bewegwijzerde langeafstandsfietsroutes. Ze zijn ideaal voor het plannen van een meerdaagse fietstocht. In de omgeving van TOP Koopmanspolder loopt een LF-route: LF21 Zuiderzeeroute van Amsterdam naar de Afsluitdijk (150 km).

  Welke routes kan ik wandelen?

  Hier treft u gemarkeerde wandelroutes (en een themaroute) van het wandelnetwerk regio Westfriesland.

  Daarnaast kunt u nog enkele andere mooie routes lopen aan de hand van de keuzepunten van het wandelnetwerk:

  • Rondje Groote Vliet (10 km) leidt u langs het IJsselmeer en om de plas Groote Vliet. Volg de wandelkeuzepunten 1, 5, 9, 8, 7, 4, 5 en 1.
  • Voor een wandeling naar de historische stad Medemblik (16 km) volgt u de wandelkeuzepunten 1, 5, 9, 8; bij keuzepunt 8 gaat u gaat u rechtsaf en volgt u de LAW markering (wit-rood) naar Medemblik. Na ongeveer 8 km bereikt u de historische stad Medemblik.

  Welke routes kan ik varen?

  Het vaarroutenetwerk Westfriesland maakt de regio op een aantrekkelijke manier toegankelijk.

  Het vaarroutenetwerk Westfriesland is bewegwijzerd door middel van knooppunten en sluit aan op het sloepennetwerk. Het vaarroutenetwerk Westfriesland is vooral geschikt voor kleinere boten; de boten die gebruikmaken van het sloepennetwerk zijn in een aantal gevallen te groot voor het Westfriese vaarroutenetwerk. Bekijk daarom van tevoren de doorvaarthoogtes en dieptes op de app en de routeplanner van www.sloepennetwerk.nl of op www.vaarroutenetwerk.nl.

  In de polder Het Grootslag zijn vaarroutes uitgezet die bewegwijzerd zijn door middel van knooppunten. U kunt zo uw eigen route uitstippelen. Het dichtstbijzijnde knooppunt is 35, vlak bij de Dirk Bijvoetweg, Onderdijk. Dit ligt aan de Groote Vliet, met een trailerhelling voor boten (2,6 km vanaf de TOP).

  Beschrijving voorzieningen

  Waar kan ik iets eten of drinken?

  Op diverse plaatsen aan de dijk en in de dorpjes, bij de havens van Andijk en Medemblik zijn gezellige terrasjes en cafés te vinden. Aan de Westfriese Omringdijk tussen Medemblik en Andijk zijn verschillende horecagelegenheden gevestigd. Ook in het historische stadje Medemblik vindt u cafés, restaurants en terrassen. Kijk voor adressen op www.inmedemblik.nl (Horeca).

  Waar vind ik Rustpunten?

  Ga naar www.rustpunt.nu en bereken je route met de Rustpuntzoeker.

  Waar kan ik fiets huren?

  Waar kan ik een sloep, (fluister)boot of kano huren?

  Wat kan ik nog meer doen in de omgeving?

  Kijk voor meer informatie over bovenstaande bezienswaardigheden op www.inmedemblik.nl (Cultuur). Meer leuke activiteiten en evenementen in de wijde regio vindt u op www.hollandbovenamsterdam.com.

  Waar kan ik overnachten?

  In de omgeving zijn campings, recreatieparken en leuke bed & breakfasts te vinden. Kijk voor meer informatie op www.inmedemblik.nl (Horeca) en www.bedandbreakfast.nl.

   

   

  Beschrijving omgeving

  De Koopmanspolder is een recreatiegebied van 16 hectare, gelegen aan het IJsselmeer tussen Medemblik en Andijk. Dit zuidelijkste puntje van de Vooroever is een proeftuin van waterbeheer én van recreatiemogelijkheden. In een deel van de Koopmanspolder wordt geëxperimenteerd met dynamisch peilbeheer. Het recreatiegedeelte bestaat, behalve uit gras en zandstrand, uit natte en drogere gebieden met veel moeras- en watervogels. Luieren in de zon, turen over het water naar de vele zeilboten, een hengeltje uitgooien of vogels spotten, heerlijk wandelen of een flink eind fietsen: in het uitgestrekte Vooroevergebied beleeft u het IJsselmeer op z’n best.

  Bron
  Recreatie Noord-Holland