TOP Pontplein

  Natuur- of recreatiegebied
  Locatie TOP
  Pontplein 1981 BZ Velsen-Zuid

  Toon aanrijroute

  Aanwezige routes

  Welke routes kan ik fietsen?

  LET OP: sommige routes gaan door het Noordhollands Duinreservaat, waarvoor u een toegangskaartje (PWN-duinkaart) nodig hebt. U kunt dat ter plaatse bij een kaartautomaat kopen.

  Aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk kunt u natuurlijk ook uw eigen route samenstellen. U bepaalt dan zelf het aantal kilometers dat u wilt fietsen. Alle trajecten zijn in beide richtingen bewegwijzerd. Het dichtstbijzijnde knooppunt vanaf TOP Pontplein is 3.

  Landelijke Fietsroutes (LF-routes) zijn in twee richtingen bewegwijzerde langeafstandsfietsroutes. In de omgeving van Wijk aan Zee loopt de LF1 Noordzeeroute (330 km) van Den Helder naar Sluis.

  Welke routes kan ik wandelen?

  • Hier treft u gemarkeerde wandelroutes van het wandelnetwerk Regio Midden-Kennemerland, startpunt Pontplein.
  • Daarnaast worden nog enkele andere beschreven wandelroutes in de omgeving aangeboden, zie hier.

  Welke routes kan ik varen?

  Er worden rondvaarten georganiseerd door de havens van IJmuiden. De tocht voert u onder andere langs de visafslag, de reddingsboten, de vissersschepen, de Duitse duikbootbunker en de nautische verkeerstoren. Bij mooi weer wordt zelfs op de Noordzee gevaren o.a. richting Wijk aan Zee. Vertrek vanaf de ‘Kop van de Haven’. Voor meer informatie zie www.ijmuidenserondvaart.nl.

  Er vaart een watertaxi tussen de Kop van Haven IJmuiden en strand Noordpier Wijk aan Zee/Velsen-Noord in de periode 1 april – 1 oktober. Op elke eerste zondag van de maand is er een extra tussenstop op het Forteiland, dat dan geopend is voor publiek. Het Forteiland maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam.

  Beschrijving voorzieningen

  Waar kan ik iets eten of drinken?

  In het havengebied, op de Kennemerboulevard en aan het strand van IJmuiden aan Zee en IJmuiderslag zijn vele horecagelegenheden te vinden. Kijk voor meer informatie op www.ijmuidenaanzee.nl.

  Wat kan ik nog meer doen in de omgeving?

  Kijk voor overige activiteiten in de regio Midden-Kennemerland op www.spaarnwoude.nl en www.ijmuidenaanzee.nl.

  VVV-agentschap, Marktplein 33, IJmuiden

  Waar kan ik een boot, een sloep of een kano huren?

  Waar kan ik overnachten?

  In en rondom IJmuiden en Velsen-Zuid zijn veel overnachtingsmogelijkheden, ook campings, kijk voor adressen op www.ijmuidenaanzee.nl. In de regio zijn leuke Bed & Breakfasts te vinden. Kijk voor meer informatie op www.bedandbreakfast.nl.

  Beschrijving omgeving

  Pontplein IJmuiden – rauwe schoonheid

  Vóór de aanleg van het Noordzeekanaal (1876), dwars door de duinen, was het gebied van IJmuiden een eenzame wildernis, met enkele karige duinboerderijen en duinweiden voor een kleine veestapel. Het nieuwe kanaal met directe verbinding naar zee had echter een onstuimige ontwikkeling tot gevolg: het ontstaan van IJmuiden met vissershavens, hoogovens en staalfabrieken.

  IJmuiden Rauw aan Zee

  Door haar ligging is IJmuiden een ideale bestemming als u van zee, strand en duinen houdt. Op het brede zandstrand kunt u avontuurlijke sporten uitproberen, zoals blokarten en powerkiten. De pieren zorgen voor een unieke golfstroming die kite- en golfsurfers gretig benutten. Het strand van IJmuiden heeft een unieke achtergrond met de lichtjes en bedrijvigheid van Tata Steel en de enorme schepen die uit de haven vertrekken. Het is een geweldige plek om, juist ook als het stormt, uw ogen uit te kijken en te ervaren: IJmuiden is Rauw aan Zee.

  Bron
  Recreatie Noord-Holland