TOP Wijk aan Zee

  Natuur- of recreatiegebied
  Locatie TOP
  Boothuisplein 1949 CR Wijk aan Zee

  Toon aanrijroute

  Aanwezige routes

  Welke routes kan ik fietsen?

  • Langs bunkers en forten  (zie onderaan bij fietsroutes) (60 km, de route kan ingekort worden)
  • Meer fietsroutes in de omgeving zijn te vinden op de website van het Toeristisch Informatiepunt Wijk aan Zee (zie onderaan bij fietsroutes).De routes gaan onder meer door de hele IJmond, langs Beverwijk en Velsen of door het Noordhollands Duinreservaat.

  LET OP: sommige routes gaan door het Noordhollands Duinreservaat. Het verplichte toegangskaartje (PWN-duinkaart) kunt u ter plaatse kopen bij de kaartautomaat.s

  Aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk kunt u natuurlijk ook uw eigen route samenstellen. U bepaalt dan zelf het aantal kilometers dat u wilt fietsen. Alle trajecten zijn in beide richtingen bewegwijzerd. Het dichtstbijzijnde knooppunt vanaf TOP Wijk aan Zee is 97. 

  Landelijke Fietsroutes (LF-routes) zijn in twee richtingen bewegwijzerde langeafstandsfietsroutes. Ze zijn ideaal voor het plannen van een meerdaagse fietstocht.

  Welke routes kan ik wandelen?

  LET OP: sommige routes gaan door het Noordhollands Duinreservaat. Het verplichte toegangskaartje (PWN-duinkaart) kunt u ter plaatse kopen bij de kaartautomaat.

  Het Nederlands Kustpad deel 2 (LAW 5-2) is een langeafstandswandelroute (233km) van Hoek van Holland tot Den Oever. De route is in beide richtingen bewegwijzerd.

  • Etappe 7 loopt van Santpoort-Noord tot Wijk aan Zee (14 km)
  • Etappe 8 gaat van Wijk aan Zee naar Egmond aan Zee (20 km).

  Welke routes kan ik varen?

  Er vaart een watertaxi tussen het strand Noordpier Wijk aan Zee/Velsen-Noord en de Kop van Haven IJmuiden in de periode 1 april – 1 oktober. Op elke eerste zondag van de maand is er een extra tussenstop op het Forteiland, dat deel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam.

  Er worden rondvaarten georganiseerd door de havens van IJmuiden. De tocht voert u onder andere langs de visafslag, de reddingsboten, de vissersschepen, de Duitse duikbootbunker en de nautische verkeerstoren. Bij mooi weer wordt zelfs op de Noordzee gevaren o.a. richting Wijk aan Zee. Vertrek vanaf de ‘Kop van de haven’.

  Beschrijving voorzieningen

  Waar kan ik iets eten of drinken?

  In Wijk aan Zee zal het geen probleem zijn om iets naar uw zin te vinden, want het dorp is rijkelijk voorzien van eetgelegenheden van elke soort in het gebied rond de Zwaanstraat en Voorstraat. Op het strand van Wijk aan Zee vindt u verscheidene strandpaviljoens. Kijk voor meer informatie en adressen op www.tipwijkaanzee.nl (Uit eten).

  Wat kan ik nog meer doen in de omgeving?

  Waar kan ik overnachten?

  In de regio zijn leuke Bed & Breakfasts te vinden. Kijk voor meer informatie op www.bedandbreakfast.nl.

   

  Beschrijving omgeving

  Wijk aan Zee – badplaats met historie

  Tot halverwege de 19e eeuw was Wijk aan Zee nog een typisch vissersdorp. Met de aanleg van het Noordzeekanaal ontdekten Amsterdammers deze streek en nam het toerisme een vlucht. Nu is Wijk aan Zee een gezellige, kleinschalige familiebadplaats met gezellige restaurants en fijne strandpaviljoens. Voor kunstliefhebbers ligt aan de rand van het dorp Een Zee van Staal, een beeldenpark in de ‘achtertuin’ van Tata Steel. In het Noordhollands Duinreservaat is het heerlijk fietsen of wandelen en sportievelingen kunnen blokarten of powerkiten op het strand. In Wijk aan Zee is altijd wel wat te doen.

  Bron
  Recreatie Noord-Holland