TOP Castricum

  Natuur- of recreatiegebied
  Locatie TOP
  Westerplein 1901 NN Castricum

  Toon aanrijroute

  Aanwezige routes

  Welke routes kan ik fietsen?

  Schipper mag ik overvaren? (voorheen Pontjesroute) (44,5 km)

  Bollen en duinroute (40 km)

  Fietsen door de Heerlykheden van Castricum, Akersloot, Limmen en Bakkum. Op de vier fietstochten uit dit routeboekje komt de cultuurhistorische rijkdom van de gemeente Castricum en haar voormalige heerlijkheden uitgebreid aan bod. De routes van 9, 17, 12 en 22 km zijn afzonderlijk te fietsen, maar zijn ook aan elkaar te koppelen tot één grote fietsronde van 60 km. Het gidsje is verkrijgbaar bij het VVV-agentschap in het Huis van Hilde, bij boekhandel Laan (Burg. Mooijstraat 19) en bij bezoekerscentrum De Hoep.

  Aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk kunt u natuurlijk ook uw eigen route samenstellen. U bepaalt dan zelf het aantal kilometers dat u wilt fietsen. Alle trajecten zijn in beide richtingen bewegwijzerd. De dichtstbijzijnde knooppunten vanaf TOP Castricum zijn 16 en 22.

  Landelijke Fietsroutes (LF-routes) zijn in twee richtingen bewegwijzerde langeafstandsfietsroutes. In de omgeving van Castricum lopen twee LF-routes:

  LF1 Noordzeeroute (300 km) gaat van Den Helder naar Sluis

  LF7 Oeverlandroute (385 km) gaat van Schoorl naar Maastricht

  Welke routes kan ik wandelen?

  Hier treft u gemarkeerde rondwandelingen van het wandelnetwerk Regio Alkmaar, startpunt Castricum.

  Let op: de routes komen door het Noordhollands Duinreservaat van PWN. Het verplichte toegangskaartje is te koop bij de kaartautomaat.

  Daarnaast zijn er in de omgeving van Castricum nog verschillende beschreven wandelroutes uitgezet:

  • Baccumer Banroute (7 km)
  • Geestenroutes (drie rondwandelingen, 6 - 10 km)
  • Strandwallenroute (vier wandelroutes door Akersloot, 5 - 7 km)
  • Tijdpad (10 km )

  De routebeschrijvingen zijn verkrijgbaar bij het VVV-agentschap in het Huis van Hilde, in het centrum van Castricum bij boekhandel Laan (Burg. Mooijstraat 19) en bij bezoekerscentrum De Hoep.

  Welke routes kan ik varen?

  Kanoroute Limmer Die (4,8 tot 13 km)

  Er zijn diverse vaarroutes in de regio. Op www.sloepennetwerk.nl is het met behulp van vaarknooppunten mogelijk uw eigen vaarroute samen te stellen met leuke stopplaatsen onderweg. Er is ook een handige app ontwikkeld, te vinden onder ‘Sloepennetwerk’ in de App Store of Google Play. Hiermee heeft u de routekaarten altijd bij de hand.

  Beschrijving voorzieningen

  Waar kan ik iets eten of drinken?

  Uiteraard beschikt de gemeente Castricum over nog veel meer gezellige terrassen en uitstekende restaurants. Kijk voor meer adressen op www.hollandbovenamsterdam.com

  Waar vind ik rustpunten?

  Waar kan ik een sloep, boot of kano huren?

  Wat kan ik nog meer doen in de omgeving?

  Kijk voor meer leuke activiteiten en voor evenementen in de Regio Alkmaar op www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl en op www.hollandbovenamsterdam.com.

  Waar kan ik overnachten?

  De gemeente Castricum heeft veel variatie in haar logiesaanbod. In Castricum bevindt zich de oudste camping van Nederland, Camping Bakkum, maar er is ook een ruim aanbod aan boerencampings. Daarnaast heeft Castricum veel bijzondere Bed & Breakfasts en een gevarieerd hotelaanbod. Kijk voor adressen op www.hollandbovenamsterdam.com en www.bedandbreakfast.nl.

  

  Beschrijving omgeving

  Castricum

  Castricum – een ‘heerlijk’ leven

  Tussen het zout en zoet ligt de ‘Heerlijkheid Castricum’: landelijk gelegen, maar toch dicht bij de grote steden waardoor u als bezoeker zowel rust als vertier bij de hand hebt. Geniet van zee, strand, duinen en bos aan de westkant en het veenweidelandschap met het Alkmaardermeer aan de oostkant. Het gebied heeft een rijke geschiedenis, waarvan het buitengebied met zijn Oer-IJ-achtergrond een voorbeeld is. De gemeente Castricum neemt binnen Noord-Holland een bijzondere plaats in vanwege de archeologische vondsten en het culturele erfgoed. Veel hiervan is te bewonderen in het Huis van Hilde, waar de historie van de regio op aansprekende wijze tot leven wordt gebracht.

  Bron
  Recreatie Noord-Holland