TOP Castricum

  Natuur- of recreatiegebied
  Locatie TOP
  Westerplein 1901 NN Castricum

  Toon aanrijroute

  Aanwezige routes

  Welke routes kan ik fietsen?

  Oer-IJ E-bike fietsroute (115 km)

  Bollen en duinroute (40 km)

  Op de website van www.voorliefhebbers.nl (doen/fietsen) vindt u een overzicht van fietsroutes waarmee u de gemeente Castricum en de regio kunt ontdekken. Hieronder een aantal routes uit het brede aanbod:

  LET OP: sommige routes gaan door het Noordhollands Duinreservaat. Het verplichte toegangskaartje (PWN-duinkaart) kunt u ter plaatse kopen bij de kaartautomaat.

  Aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk kunt u natuurlijk ook uw eigen route samenstellen. U bepaalt dan zelf het aantal kilometers dat u wilt fietsen. Alle trajecten zijn in beide richtingen bewegwijzerd. De dichtstbijzijnde knooppunten vanaf TOP Castricum zijn 16 en 22.

  Landelijke Fietsroutes (LF-routes) zijn in twee richtingen bewegwijzerde langeafstandsfietsroutes. In de omgeving van Castricum loopt LF-route:

  LF Kustroute (610 km, Cadzand-Bad - Bad Nieuwschans)

  Welke routes kan ik wandelen?

  Kijk voor meer wandelroutes in Noord-Holland op wandelnetwerk Noord-Holland.

  Let op: de routes komen door het Noordhollands Duinreservaat van PWN. Het verplichte toegangskaartje is te koop bij de kaartautomaat.

  Daarnaast zijn er in de omgeving van Castricum nog verschillende beschreven wandelroutes uitgezet:

  • Baccumer Banroute (7 km)
  • Geestenroute door Heerlijkheid Limmen (drie rondwandelingen, 6 - 10 km)
  • Strandwallenroute door Heerlijkheid Akersloot (vier wandelroutes die op elkaar aanlsuiten, 5 - 7 km)
  • Tijdpad door de duinen (10 km )

  De routebeschrijvingen van de hier boven beschrevens wandelroutes zijn verkrijgbaar in het Huis van Hilde, in het centrum van Castricum bij boekhandel Laan (Burg. Mooijstraat 19) en bij bezoekerscentrum De Hoep.

  Welke routes kan ik varen?

  Kanoroute Limmer Die - ontdekkingstocht door het Oer IJ (4,8 tot 13 km)

  Sloepennetwerk

  Of u nu een dagje gaat varen of een meerdaagse vakantie hebt gepland, het Sloepennetwerk biedt genoeg inspiratie. Langs het water komt u bordjes tegen die wijzen op de verschillende knooppunten. Aan de hand van de bordjes bepaalt u zelf de route, langs molens, musea en andere bezienswaardigheden in de regio.

  Meer informatie over bootverhuur, horeca langs de routes, bedieningstijden van bruggen en sluizen en doorvaarthoogtes, vindt u op de website www.sloepennetwerk.nl of in de app van het Sloepennetwerk.

  Een sloep, boot of kano huren kan bij:

  • Zeilschool – Bootverhuur ‘Het Uitgeestermeer’, Lagendijk 3a, Uitgeest
  • Camping en kanoverhuur De Boekel, De Boekel 22, Akersloot
  • Adventure Sloepverhuur, bij jachthaven Zonjee, Sluisbuurt 47-A, Uitgeest
  • Kanoverhuur De Aker, Lagendijk nabij 35, Uitgeest

   

   

  Beschrijving voorzieningen

  Waar kan ik iets eten of drinken?

  Uiteraard beschikt de gemeente Castricum over nog veel meer gezellige terrassen en uitstekende restaurants. Kijk voor meer adressen op www.hollandbovenamsterdam.com

  Waar vind ik rustpunten?

  Waar kan ik een sloep, boot of kano huren?

  Wat kan ik nog meer doen in de omgeving?

  Kijk voor meer leuke activiteiten en voor evenementen in de Regio Alkmaar op www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl en op www.hollandbovenamsterdam.com.

  Waar kan ik overnachten?

  De gemeente Castricum heeft veel variatie in haar logiesaanbod. In Castricum bevindt zich de oudste camping van Nederland, Camping Bakkum, maar er is ook een ruim aanbod aan boerencampings. Daarnaast heeft Castricum veel bijzondere Bed & Breakfasts en een gevarieerd hotelaanbod. Kijk voor adressen op www.hollandbovenamsterdam.com en www.bedandbreakfast.nl.

  

  Beschrijving omgeving

  Castricum

  Castricum – een ‘heerlijk’ leven

  Tussen het zout en zoet ligt de ‘Heerlijkheid Castricum’: landelijk gelegen, maar toch dicht bij de grote steden waardoor u als bezoeker zowel rust als vertier bij de hand hebt. Geniet van zee, strand, duinen en bos aan de westkant en het veenweidelandschap met het Alkmaardermeer aan de oostkant. Het gebied heeft een rijke geschiedenis, waarvan het buitengebied met zijn Oer-IJ-achtergrond een voorbeeld is. De gemeente Castricum neemt binnen Noord-Holland een bijzondere plaats in vanwege de archeologische vondsten en het culturele erfgoed. Veel hiervan is te bewonderen in het Huis van Hilde, waar de historie van de regio op aansprekende wijze tot leven wordt gebracht.

  Bron
  Recreatie Noord-Holland