TOP Ouderkerkerplas

  Natuur- of recreatiegebied
  Groengebied Amstelland
  Locatie TOP
  P bij de Middenweg Ouderkerk aan de Amstel

  Toon aanrijroute

  Aanwezige routes

  Welke routes kan ik fietsen?

  Rond de Amstelroute (17 km). Let op, deze route is niet geheel bewegwijzerd.

  Daarnaast is er ook een Rond de Amstelroute (20,9 km) op basis van knooppunten, ontwikkeld door Nederland Fietsland (oversteken met pontje De Fuut, informatie zie hieronder).

  Rondje Turf (15 km)

  Aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk kunt u natuurlijk ook uw eigen route samenstellen en zelf het aantal kilometers bepalen dat u wilt fietsen. Alle trajecten zijn in beide richtingen bewegwijzerd. De dichtstbijzijnde knooppunten vanaf TOP Ouderkerkerplas zijn 62 en 63. 

  Landelijke Fietsroutes (LF-routes) zijn in twee richtingen bewegwijzerde langeafstandsfietsroutes. Ze zijn ideaal voor het plannen van een meerdaagse fietstocht. Door Amstelland lopen twee LF-routes:

  LF2 Stedenroute (200 km) gaat vanaf Amsterdam naar de Belgische grens,

  LF7 Oeverlandroute (385 km) gaat vanaf Alkmaar naar Maastricht.

  Tussen Ouderkerk aan de Amstel en Abcoude kunt u de rivier Holendrecht oversteken met een zelfbedieningspontje (gratis; tussen zonsopkomst en zonsondergang).

  Tijdens het recreatieseizoen vaart het voet- en fietsveer De Fuut ter hoogte van de Nesserlaan van Amstelveen naar polder De Ronde Hoep. Kijk voor vaartijden op www.groengebied-amstelland.nl

  Welke routes kan ik wandelen?

  Er lopen diverse geasfalteerde en niet geasfalteerde wandelpaden in de omgeving van de Ouderkerkerplas waar u rustig kunt wandelen.

  Het is mogelijk om helemaal rondom de Ouderkerkerplas te lopen. Aan de zuidzijde komt u dan langs enkele vogelobservatiepunten, zoals een vogelkijkhut en het Bultje van John. Vanaf die laatste plek kunt u de vogels observeren op de oeverzwaluwwand.

  Aan de andere kant van de A9, bereikbaar via de westelijke onderdoorgang, ligt het bekende Landje van Geijsel. Dit is in het voorjaar een belangrijke pleisterplaats voor trekvogels.

  Het wandelnetwerk van Amstelland is in ontwikkeling. Kijk voor actuele informatie op www.wandelnetwerknoordholland.nl

  Welke routes kan ik varen?

  Op de Ouderkerkerplas kunt u kanoën. Er zijn echter geen bewegwijzerde kanoroutes. Verder kunt u er ook goed zeilen en surfen. Voor de surfers zijn er speciale surfoevers aangelegd.

  De rivier de Amstel is uitermate geschikt voor de recreatievaart vanwege zijn schilderachtige aspecten. Er zijn diverse vaarroutes in Amstelland. Op www.sloepennetwerk.nl is het met behulp van vaarknooppunten mogelijk uw eigen vaarroute samen te stellen met leuke stopplaatsen onderweg. Het sloepennetwerk Amsterdam/Amstelland is in ontwikkeling. Kijk voor actuele informatie op de website.

  Beschrijving voorzieningen

  Waar kan ik iets eten of drinken?

  Waar kan ik een sloep, boot of kano huren?

  Waar kan ik overnachten?

  In de regio zijn leuke Bed & Breakfasts te vinden. Kijk voor meer informatie op www.bedandbreakfast.nl.

  Wat kan ik nog meer doen in de omgeving?

  Kijk voor overige activiteiten in Amstelland op www.groengebied-amstelland.nl.

   

  Beschrijving omgeving

  Ouderkerkerplas

  De Ouderkerkerplas heeft heerlijke stranden. De noordzijde van de plas is ingericht voor recreatie, aan de zuidkant krijgt de natuur de ruimte zich te ontwikkelen. U kunt hier zwemmen en er is een dagkampeerterrein, op de grote plas kan gesurft worden, er zijn wandel-, fiets- en ruiterpaden rond de plas en er is een plek voor duikers. Een rondje Ouderkerkerplas rennen is een bekende activiteit. Aan de zuidzijde liggen enkele landjes met bijzondere flora en zijn de bermen bloemrijk. De plas is een belangrijk overwinteringsgebied voor smienten, een kleine sierlijke eendensoort.

  Bron
  Recreatie Noord-Holland