TOP Driemond

  Natuur- of recreatiegebied
  Groengebied Amstelland
  Locatie TOP
  P bij Stammerlandweg Amsterdam -Zuidoost

  Toon aanrijroute

  Aanwezige routes

  Welke routes kan ik fietsen?

  Er is een netwerk van fietspaden in het Diemerbos. Zo kunt u vanaf Driemond langs de Gaaspermolen naar de bosrand van het Diemerbos fietsen aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk.

  Rond Gaasp en Geinroute (15 km)

  QR route Stelling van Amsterdam: Zuidoostfront (29,4 km)

  Aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk kunt u natuurlijk ook uw eigen route samenstellen en zelf het aantal kilometers bepalen dat u wilt fietsen. Alle trajecten zijn in beide richtingen bewegwijzerd. Het dichtstbijzijnde knooppunt vanaf TOP Driemond is 65.

  Landelijke Fietsroutes (LF-routes) zijn in twee richtingen bewegwijzerde langeafstandsfietsroutes. Ze zijn ideaal voor het plannen van een meerdaagse fietstocht. De Zuiderzeeroute (LF21, LF22 en LF23, samen 400 km) gaat rondom de voormalige Zuiderzee, nu het IJsselmeer. Het traject van de LF23 loopt ten noorden van de A1 langs het IJmeer.

  Welke routes kan ik wandelen?

  De Gaaspermolenroute (3,4 km) verkent de zuidzoom van het Diemerbos. Eerst langs volkstuinen, dan een stukje bos, om via een weilandpad en ­ etspad naar de oude molen aan de Gaasp te lopen.

  De Moerasbosroute (6,3 km) is een verlenging van de rode route. Duikt diep het moerasbos in en komt met een boog terug in Driemond, via de Gaaspermolen. Houd rekening met drassige paden. Bij keuzepunt 22 kun je nog kiezen voor een ‘grijs’ laarzenpad van Staatsbosbeheer naar keuzepunt 27.

  De Boerenlandroute (5,5 km) slaat wat eerder westwaarts af dan de oranje en pikt een stukje van het bos aan de andere kant van de A9 mee. Terug via de verharde dijkweg langs de Gaasp.

  De Weespersluisroute (10,5 km) is een uitstapje naar Weesp, het oude vestingstadje aan de Vecht. NB het hele westelijke deel van het Diemerbos aan de overkant van de A9, m.u.v. het speelbos, is hondenlosloopgebied.

  De Gaasperzoomroute (13 km), ziet u hoe gevarieerd de natuur zo dicht bij de stad kan zijn. Het is mogelijk dat u onderweg enkele verouderde zeskante ANWB-bordjes tegenkomt; deze kunnen voor verwarring zorgen, negeer daarom de bordjes en volg de routebeschrijving.

  Het Floris V-pad, LAW 1, etappe 1 (16 km) loopt van Amsterdam Dam naar Weesp.

  Trekvogelpad, LAW 2, etappe 6 (19 km) gaat van Ransdorp naar Amsterdam Gaasperpark.

  Zuiderzeepad, LAW 8, etappe 7 (17 km) gaat van Amsterdam Flevopark naar Muiderberg.

  Welke routes kan ik varen?

  U kunt zeilen, surfen, roeien en kanoën op de Gaasperplas. Er is een zeilvereniging en een kanovereniging. De eerste Hollandse Drakenboot Club is gevestigd aan de westzijde van het plas en er is een surfvereniging aan de zuidzijde van de plas.

  Er zijn diverse vaarroutes door Amstelland. Zo kunt u varen over de Gaasp en de Weespertrekvaart naar Amsterdam of over het Gein naar Abcoude. Vanuit Weesp kan over de Vecht worden gevaren. Op www.sloepennetwerk.nl is het met behulp van vaarknooppunten mogelijk uw eigen vaarroute samen te stellen met leuke stopplaatsen onderweg. Het sloepennetwerk Amsterdam/Amstelland is in ontwikkeling. Kijk voor actuele informatie op de website.

  Overige activiteiten

  Waar vind ik Rustpunten?

  Ga naar www.rustpunt.nu en bereken je route met de Rustpuntzoeker.

  Beschrijving voorzieningen

  Waar kan ik iets eten of drinken?

  Waar kan ik een sloep, boot of kano huren?

  Waar kan ik overnachten?

  In de regio zijn leuke Bed & Breakfasts te vinden. Kijk voor meer informatie op www.bedandbreakfast.nl.

   Wat kan ik nog meer doen in de omgeving?

  Kijk voor overige activiteiten in Amstelland op www.groengebied-amstelland.nl.

   

  Beschrijving omgeving

  Driemond

  Driemond ligt in de Gemeenschapspolder aan het kruispunt van drie riviertjes: het Gein, de Gaasp en de Smal Wezip. De laatste is oorspronkelijk een zijriviertje van de Vecht, maar sinds de negentiende eeuw doorkruist het Amsterdam-Rijnkanaal deze verbinding. In de jaren negentig is in de Gemeenschapspolder het Diemerbos aangelegd, dat nog volop in ontwikkeling is. Langs de spoorlijn ligt een waterrijk en open bosgebied, waar u meestal laarzen nodig heeft voor een wandeling. Dicht bij Driemond is het historische open weidelandschap bewaard gebleven. Daar loopt het Gaaspermolenpad, dat vanaf de bosrand naar de Gaaspermolen voert.

  Bron
  Recreatie Noord-Holland