TOP Waterlandse Zeedijk

  Natuur- of recreatiegebied
  Locatie TOP
  nabij Zeedijk 7 Uitdam - Waterland

  Toon aanrijroute

  Aanwezige routes

  Welke routes kan ik fietsen?

   

  Je kunt deze routes ook fietsen aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk van Laag Holland. De dichtstbijzijnde knooppunten zijn 52 en 53.

  Welke routes kan ik wandelen?

  Palingroute (14 km) 

  Kijk voor meer wandelroutes in Noord-Holland op wandelnetwerk Noord-Holland.

  Welke routes kan ik varen?

  • Gouwenroute (10 km)   
  • Aandammerroute (15 km)
  • Buitenweerenroute (12 km) 
  • Waterland-oost is ideaal om te kanoën. Je peddelt langs bloemrijke oeverlanden en brede rietkragen waar typische rietvogels als de rietzanger, kleine en grote karekiet zich luidkeels laten horen. In de karakteristieke dorpjes heeft u vanaf het water een fraai zicht op de kleurrijke houten huizen met hun Waterlandse kleuren.
  Overige activiteiten

  Waar vind ik Rustpunten?

  Of ga naar www.rustpunt.nu en bereken je route met de Rustpuntzoeker.

  Beschrijving voorzieningen

  Waar kan ik iets eten of drinken?

   

  Waar kan ik een boot of kano huren?

   

  Waar kan ik overnachten?

   

  In de regio zijn diverse leuke bed & breakfast locaties. Kijk voor meer informatie op www.bedandbreakfast.nl.

   

  Zijn er nog andere activiteiten voor mij?

  Beschrijving omgeving

  Een zeedijk aan het Markermeer
  Tot aan de voltooiing van de Afsluitdijk in 1932, veroorzaakten de stormvloeden op de Zuiderzee vaak dijkdoorbraken. Door de veenachtige ondergrond was de Waterlandse Zeedijk onstabiel. De strijd tegen het water heeft zijn sporen nagelaten in de slingerende vorm van de dijk en de waterpartijen, die hier ‘braken’ worden genoemd, achter de dijk. Tegenwoordig is de Gouwzee, zoals het water tussen Volendam, Monnickendam en Marken genoemd wordt, en de rest van het Markermeer een natuurgebied dat populair is bij zeilers en surfers.

  Gouwkust
  Aan de oevers van de Gouwzee vind je plaatsen als Monnickendam, Volendam en Edam. In de havens zie je oude tjalken, klippers en botters broederlijk naast moderne jachten liggen. Wie zijn ogen dichtdoet, ruikt nog het verleden: de geur van gerookte vis die je doet watertanden.

   

  Wil je historie opsnuiven?
  Marken en de oevers van de Gouwzee bieden je een rijk en heroïsch verleden van kloeke vissers en woelige baren. Vissersfamilies hebben hier eeuwenlang hun huis en haard moeten bevechten tegen het natuurgeweld. Aan die strijd kwam een einde met de bouw van de Afsluitdijk, maar dat betekende ook de ondergang van de bloeiende vishandel.  

   

  Marken
  Om de overlast van overstromingen te beperken, bouwden de Markenaren al in de veertiende eeuw hun huizen op werven. Omdat de huisjes zo dicht mogelijk tegen elkaar aan werden gebouwd, levert dit een bijzonder straatbeeld op. Tegenwoordig is Marken door een lange dijk met het vasteland verbonden, maar de eilandcultuur is nog steeds springlevend. Een van de meest markante gebouwen op Marken is zondermeer de vuurtoren, beter bekend als Het Paard. In het Markermuseum is het verleden te vinden.  

  Bron
  Recreatie Noord-Holland