TOP Wijdewormer

  Natuur- of recreatiegebied
  Locatie TOP
  P Leeghwaterweg / N515 Wijdewormer

  Toon aanrijroute

  Aanwezige routes

  Welke routes kan ik fietsen?

  • Veenweide Wormerroute (39  km)  
  • ‘Molens aan de Zaan’ is een fietsroute van 14 km, waarbij de Zaanse Schans met zijn musea, molens en monumenten in het middelpunt staat. De omgeving is afwisselend, met weidse polders en typisch Zaanse dorpen.  De route begint bij de Zaanse Schans.

  Je kunt deze en andere routes fietsen aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk. De dichtstbijzijnde knooppunten zijn 41 en 74.

   

   Welke routes kan ik wandelen?

  Kijk voor meer wandelroutes in Noord-Holland op wandelnetwerk Noord-Holland.

   

  Welke routes kan ik varen?

  • Twiskeroute (15 km)   
  • Vennenroute (7,5 km)
  • Gansslootroute (9 km)
  Overige activiteiten

  Waar vind ik Rustpunten?

  Rustpunt Engewormer

  Of ga naar www.rustpunt.nu  en bereken je route met de Rustpuntzoeker. 

  Beschrijving voorzieningen

  Waar kan ik iets eten of drinken?

   

  Waar kan ik overnachten?

  In de regio zijn diverse leuke bed & breakfast locaties. Kijk voor meer informatie op www.bedandbreakfast.nl

   

  Zijn er nog andere activiteiten voor mij?

  Beschrijving omgeving

  Droogmakerij De Wijde Wormer

  De aangelegde, strak geometrische lijnen van De Wijde Wormer vormen een mooi contrast met de grillige lijnen van de omliggende veenweidegebieden. Anders dan de meeste andere droogmakerijen, was De Wijde Wormer niet verbonden met zee. Vanaf het dorp Neck, dat al in de twaalfde eeuw bestond, ging men op het meer vissen. In 1626 is het meer ingepolderd, waarna het land in agrarisch gebruik werd genomen. In de strakke sloten lopen regelmatig lepelaars te zoeken naar visjes.

   

  Wormer- en Jisperveld

  Het Wormer- en Jisperveld is het grootste aaneengesloten veenweidegebied van West-Europa. Het bestaat uit honderden weilandjes omgeven door ruisende rietkragen en smalle slootjes. Het wemelt hier van de weidevogels; van de grutto broeden hier maar liefst 400 paartjes en regelmatig zijn er lepelaars te zien. 

   

  Recreatiegebied Het Twiske

  Omdat het recreatiegebied volop mogelijkheden biedt om te fietsen, wandelen, zwemmen, duiken, surfen en zeilen, trekt Het Twiske veel bezoekers aan, vooral bij mooi weer. Toch zijn er ook rustige gebieden, waar de natuur volledig zijn gang kan gaan. Veel planten en dieren hebben er een afwisselend leefgebied gevonden.  

   

  Zaanse Schans

  De Zaanse Schans is een van de toeristische toplocaties van Nederland. De naam is ontleend aan de schans die in 1574 werd gebouwd om de Spaanse troepen tegen te houden. Het is een unieke woon- en werkbuurt met musea, molens, winkels, oude ambachten, restaurants, een informatiecentrum en een rondvaartdienst.

  Bron
  Recreatie Noord-Holland