TOP Oosthuizen

  Natuur- of recreatiegebied
  Locatie TOP
  Hoornse Jaagweg 1 Oosthuizen

  Toon aanrijroute

  Aanwezige routes

  Welke routes kan ik fietsen?

  Je kunt deze en andere routes fietsen aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk. Hetdichtstbijzijnde knooppunt is 10.

   

  Welke routes kan ik wandelen?

  • Boerenlandpaden zijn niet verhard en lopen door de weilanden, waar de boeren hun land hebben opengesteld voor wandelaars. In Zeevang maken boerenlandpaden onderdeel uit van de Kijk over Kogenroute, het Dik Trompad en het Middeleeuws Sporenpad. Zo kun je de polder van heel dichtbij beleven. Houd er rekening mee dat in het broedvogelseizoen,  in de maanden maart tot en met juni, delen van de wandelroutes zijn afgesloten. Vaak wijst een alternatieve routemarkering de weg om verder te wandelen.
  • Dik Trompad (3 km) 
  • Middeleeuwse Sporenpad  (13 km) 
  • Kijk over Kogenroute (11 km)  
  • Zuiderzeepad, LAW 8 (etappe 3 tussen Scharwoude en Edam)

  Op de Top Oosthuizen zit aan één zijde de kaart van Wandelnetwerk Noord-Holland. Je kunt de volgende routes wandelen vanaf startpunt Oosthuizen.

  Welke routes kan ik varen?
  Er lopen drie kanoroutes en door de karakteristieke vaarpolder De Zeevang.  De kanoroutes (geel, rood en blauw) zijn gemarkeerd met palen/drijvers en  biezen.

  Overige activiteiten

  Waar vind ik Rustpunten?

  Of ga naar www.rustpunt.nu en bereken je route met de Rustpuntzoeker.

  Beschrijving voorzieningen

  Waar kan ik een boot of kano huren?

  Waar kan ik overnachten?

   

  In de regio zijn diverse leuke bed & breakfast locaties. Kijk voor meer informatie op www.bedandbreakfast.nl.

   

  Zijn er nog andere activiteiten voor mij?

  Beschrijving omgeving

  Zeevang: het laagste punt van Noord-Holland
  De polder Zeevang is een open veenweidegebied met veel water. Dit oude veenland is al in de 13e eeuw bedijkt en bestaat uit langgerekte graslanden met smalle en brede sloten, slingerende dijken en oude lintdorpen, zoals Beets, Kwadijk en Warder. In Zeevang vind je een oer-Hollands landschap waar de rust overheerst. In de Middeleeuwen had dit gebied het allerminst makkelijk; Het  land werd hier regelmatig ‘gevangen door de zee’. De golven van de onstuimige Zuiderzee sloegen de grond weg, waardoor een landschap van binnenzeeën en schiereilanden ontstond. Daarin staan de monumentale stolpboerderijen en historisch kerken nog trots overeind.

   

  Laag, lager, laagst
  Het laagste punt van Noord-Holland bevindt zich in de polder Etersheimbraak. Deze kleine droogmakerij van vier meter diep ligt in de twee meter diepe polder Zeevang. Voor de aanbouw van dijken groef men hier klei af. Deze kleiputten zijn vervolgens ook drooggelegd. Hierdoor ontstond er een polder in een polder, waarvan het laagste punt ruim zes meter onder zeeniveau ligt. Vanaf de dijk bij bezoekerscentrum De Breek kun je de hoogteverschillen goed overzien.

  Grutto & co vogelkijkwand in Warder
  Het vele water maakt polder Zeevang tot een lustoord voor weidevogels.  Vanaf de vogelkijkwand (hoek Klemweg en Molenweg  in Warder) hebben liefhebbers de gelegenheid om in alle rust vogels te observeren met uitzicht over de Kromme IJe.

  Bron
  Recreatie Noord-Holland