TOP De Rijp

  Natuur- of recreatiegebied
  Locatie TOP
  Driemaster (P Wollandje) Graft-de Rijp

  Toon aanrijroute

  Aanwezige routes

  Welke routes kan ik fietsen?

  • Beemsterroute (45 km)
  • Haring- en Henneproute (24 km)
  • Leeghwaterroute (44 km)
  • De verzetsheldenroute door de gemeente Alkmaar voert langs plekken van verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Elk gemarkeerd punt kent een eigen verhaal.Deze worden verteld met oude foto’s, via ooggetuigenverslagen, historische videobeelden of met gesproken woorden. De verhalen vertellen ons over de mensen die door hun verzet het leven lieten. Laten we hen niet vergeten.

   Je kunt deze en andere routes fietsen aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk. De dichtstbijzijnde knooppunten zijn 61 en 62.

  Welke routes kan ik wandelen?

  Op de Toeristisch Overstappunt Graft-De Rijp zit aan één zijce de kaart van het Wandelnetwerk Noord-Hollland. Je kunt de volgende routes wandelen vanaf startpunt Graft-De Rijp.

  Welke routes kan ik varen?

  De vaarroutes in de Eilandspolder zijn vrij toegankelijk met kano, roeiboot of fluisterboot. Middels het knooppuntennetwerk kan je je eigen route bepalen. Of kies voor een gekleurde route: rood (6,5 km), groen (7,5 km), geel (8,5 km) of de grote blauwe (21,5), die rondom de Eilandspolder loopt.

  Vier eilandjes zijn speciaal ingericht om onderweg te picknicken. Deze eilandjes zijn met borden aangegeven.

  Waar kan ik schaatsen?
  De Eilandspoldertocht (15 en 35 km) staat bekend als een van de mooiste schaatstochten. Bij aanhoudende vrieskou zien veel mensen in Noord-Holland uit naar het moment dat deze tocht kan worden gereden.

  Overige activiteiten

  Waar vind ik Rustpunten?

  Of ga naar www.rustpunt.nu en bereken je route met de Rustpuntzoeker.

  Beschrijving voorzieningen

  Waar kan ik iets eten of drinken?

   

  Waar kan ik een boot of kano huren?

  Waar kan ik overnachten?

  In de regio zijn diverse leuke campings, bed & breakfast locaties en hotels. De lokale VVV informeert je graag over de mogelijkheden. Of kijk voor meer informatie op www.bedandbreakfast.nl.

  Zijn er nog andere activiteiten voor mij?

  Beschrijving omgeving

  De erfenis van Leeghwater
  In het midden van het Land van Leeghwater ligt het veenweidegebied van de Eilandspolder, omringd door de geometrische landschappen van twee grote droogmakerijen: de Schermer en de Beemster. De Rijp is in de 15e eeuw ontstaan, doordat inwoners van Graft zich 3 km oostwaarts vestigden aan het Beemstermeer, met de bedoeling er een vissershaven te beginnen. Zowel Graft als De Rijp lagen toen op het Schermereiland, een schiereiland tussen het Schermer-, het Beemster- en het Starnmeer.

   

  Het Land van Leeghwater heeft zijn naam te danken aan Jan Adriaanszoon Leeghwater, een beroemde waterbouwkundige uit de Gouden Eeuw. Hij is geboren in het dorp De Rijp. Hier verwierf hij zijn plaats in de vaderlandse geschiedenis als geniaal molenbouwer en ingenieur bij de inpoldering van de Beemster in 1607-1612 en de Schermer in 1631-1635.

  De Rijp, het beste dorp
  Jan Adriaanszoon Leeghwater noemde De Rijp ‘het beste dorp van Holland’. Zijn geboorteplaats was in de zeventiende eeuw het welvarendste dorp van het voormalige Schermereiland en is in de loop der eeuwen goed bewaard gebleven. Het is nog altijd één van de mooiste dorpen van Noord-Holland. Vanwege haar fraaie architectuur en typerende stedenbouwkundige opzet is De Rijp aangewezen als beschermd dorpsgezicht.

  Bron
  Recreatie Noord-Holland