TOP Klaas Hoorn

  Natuur- of recreatiegebied
  Alkmaarder- en Uitgeestermeer / De Hoorne
  Locatie TOP
  Klaashoornlaan Akersloot

  Toon aanrijroute

  Aanwezige routes

  Welke routes kan ik fietsen?
  Pontjesroute (44 km) 

   

  Je kunt deze en andere routes fietsen aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk. De dichtstbijzijnde knooppunten zijn 54 en 55.

  Welke routes kan ik wandelen?

  Op de Top Klaas Hoorn zit aan één zijde de kaart van het wandelnetwerk Noord-Holland. Je kunt de volgende routes wandelen vanaf startpunt Klaas Hoorn.

  Kijk voor nog meer wandelroutes in Noord-Holland op wandelnetwerk Noord-Holland.

  Welke routes kan ik varen?
  Limmer Die kanoroute

  Waar kan ik vissen?

  Rond het meer zijn diverse visplekken aangelegd. Ook vissen vanuit de boot is mogelijk. Om te mogen vissen moet je in bezit zijn van een VISpas.

  Overige activiteiten

  Waar vind ik Rustpunten?

  Of ga naar www.Rustpunt.nu en bereken je route met de Rustpuntzoeker.

  Beschrijving voorzieningen

  Waar kan ik iets eten of drinken?

  Waar kan ik overnachten

  In de regio zijn leuke bed & breakfast locaties. Kijk voor meer info op www.bedandbreakfast.nl.

  Zijn er nog andere activiteiten voor mij?

  Beschrijving omgeving

  Alkmaarder- en Uitgeestermeer
  Op een mooie zomerdag vind je op het Alkmaarder- en Uitgeestermeer de Nederlandse watersport in al haar facetten. Zeilers, surfers en waterskiers kiezen hier het ruime sop. In uitlopers van het meer peddelen natuurliefhebbers in roeiboten en kano’s op zoek naar rust. Het gebied ligt in het hart van Noord-Holland, tussen Alkmaar, Haarlem en Zaanstad. Het meer van 660 hectare biedt talrijke mogelijkheden voor recreatie op, in en rond het water. Rond het meer liggen zes recreatieterreinen: Dorregeest, De Hoorne, Uiterdam, De Woudhaven, Zwaansmeer en eiland Pannekoek. Hier vind je zwemstranden, lig- en speelweiden en een dagkampeerterrein. Diverse wandelroutes lopen door het mooie omliggende polderlandschap. Voor fietsers is de Pontjesroute een absolute aanrader.

  Historie

  Na de droogmaking van de Schermer rond 1657, bleef het Alkmaarder- en Uitgeestermeer als een restant van de grote veenplas bestaan. Het meer, dat in de Middeleeuwen nog het Lange Meer werd genoemd, was een uitloper van het Oer-IJ die liep tot aan de Heerhugowaard. De huidige dorpen Akersloot, Uitgeest en Markenbinnen waren toen nog havenplaatsen. Dat veranderde toen in de zestiende en zeventiende eeuw vrijwel alle meren in de omtrek drooggemalen werden. Ook voor het Alkmaarder- en Uitgeestermeer bestonden inpolderingsplannen, maar door de dalende grond- en landbouwprijzen zijn die nooit uitgevoerd.
  Eilandje in het Alkmaardermeer
  De Woude

  Bron
  Recreatie Noord-Holland